Τα έργα και οι ημέρες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για το βιασμό της όταν ήταν 21 ετών. Ένα κουβάρι αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται, με πολλές αθλήτριες να μιλούν πλέον ανοιχτά για το πώς παρενοχλήθηκαν είτε από παράγοντες είτε από αθλητίατρους.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών καλεί την Ολυμπιονίκη για κατάθεση. Ο άνθρωπος που η ίδια κατονόμασε ως βιαστή της αρνείται τα πάντα.
Να σημειωθεί ότι πολλά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι στις ίδιες ή παρόμοιες θέσεις από τη δεκαετία του 1990, ενώ υπάρχει και ανοιχτή έρευνα για κακοδιαχείριση μετά από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη.
Στην πρώτη της δημόσια ανακοίνωση μετά τις αποκαλύψεις, η Σοφία Μπεκατώρου επαναλαμβάνει ότι η προσωπική της περιπέτεια «δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα», και κάνει λόγο για «μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα».
«Είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε αυτόν το χώρο. Ο χώρος της Ομοσπονδίας χρειάζεται καθαρό οξυγόνο. Ήρθε η ώρα να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά, να υπάρξει ανανέωση, να μπει φρέσκος αέρας σε όλες τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών και για πρώτη φορά με νόμο θα υπάρχει εκπρόσωπος των αθλητών σε όλες τις διοικήσεις, με δικαίωμα ψήφου», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Τις παραιτήσεις τους από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας υπέβαλαν ήδη οι Γιώργος Χριστόπουλος και Γιάννης Παπαδημητρίου, και υπό το βάρος της πρώτης ανακοίνωσης που εκδόθηκε και στην οποία η αθλήτρια καλούνταν «να γίνει συγκεκριμένη» και ο καταγγελλόμενος βιασμός αποκαλούνταν «δυσάρεστο γεγονός».
Από την Ομοσπονδία αποχώρησε και η Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης. Σημαντική εξέλιξη ήταν και η απόφαση του Ιδρύματος Νιάρχος να αποσύρει τη δωρεά του.
Η Σοφία Μπεκατώρου στις 2 το μεσημέρι θα γίνει δεκτή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.