Στο χειμώνα μπαίνει επισήμως σήμερα η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες στο βόρειο ημισφαίριο. Στις 12:02 το μεσημέρι ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο – το σημερινό βράδυ και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια.
Η εποχή, λοιπόν, «σηκώνει» τις σούπες και τα πιο βαριά φαγητά.
Η ποντιακή κουζίνα έχει πολλές θρεπτικές συνταγές, ιδανικές για τα κρύα και τα χιόνια των βουνών του Πόντου. «Κορωνίδα» είναι ο τανωμένος σορβάς, μια σούπα με βάση το πλιγούρι, γρήγορη και νόστιμη.
Με φασόλια, κορκότο ή ρύζι και κοκκύμελα γίνεται άλλη μία σούπα, πλούσια σε πρωτεΐνη και αμινοξέα λόγω του συνδυασμού των υλικών.
Τα δε κιλτιρίτσια είναι τα ποντιακά γιουβαρλάκια, με πλιγούρι αντί για ρύζι, ό,τι πρέπει τώρα που ο καιρός αρχίζει και ψυχραίνει.