Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που φέρνουν στη Βουλή το θέμα της οικονομικής στήριξης των σωματείων μελών της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την πανδημία. Κατατέθηκε νέα – και μάλιστα διπλή – ερώτηση προς τους αρμοδίους της κυβέρνησης και ζητείται η άμεση λήψη μέτρων για να μπορέσει η ΟΠΣΕ και τα σωματεία της δύναμής της να συνεχίσουν το έργο τους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΟΠΣΕ σε ανακοίνωσή της, μετά τις αναφορές των βουλευτών Στράτου Σιμόπουλου της Νέας Δημοκρατίας από τη Θεσσαλονίκη, Γιώργου Μουλκιώτη του ΚΙΝΑΛ από τη Βοιωτία και την ερώτηση της βουλευτού Άννας Ευθυμίου της Νέας Δημοκρατίας από τη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιήθηκε και η βουλευτής Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου της Ελληνικής Λύσης από το βόρειο τομέα Αθηνών.
Η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, στην ερώτησή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, αφού παρουσιάζει την εικόνα – όπως η ΟΠΣΕ είχε ενημερώσει την κυβέρνηση, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα λόγω της πανδημίας και διακοπής των κάθε λογής δραστηριοτήτων των σωματείων – ρωτά: «Τι είδους μέτρα οικονομικής και άλλης ενίσχυσης προτίθεστε να λάβετε, προκειμένου τα πολιτιστικά σωματεία που εκπροσωπούνται από την ΟΠΣΕ, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και επόμενα την πολιτιστική και εθνική προσφορά τους;».
Το θέμα του ΤΑΠΑΠ
Με τη διπλή ερώτησή της, επαναφέρει στη Βουλή το θέμα του Ταμείου Ανταλλάξιμης Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων (ΤΑΠΑΠ), που καταργήθηκε ως γνωστόν το 1998, (ενώ είχε ιδρυθεί με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλάξιμη περιουσία) και έκτοτε δεν διανέμονται στα Μικρασιατικά σωματεία οι πόροι του ταμείου, παρά ελαχίστων εξαιρέσεων μέχρι το 2008.
Αφού παρουσιάζεται η όλη εξέλιξη του θέματος, η Αν. Αλεξοπούλου ρωτά: «Με ποιες ακριβώς μεθόδους και τρόπους η εκμετάλλευση των πόρων του πρώην ΤΑΠΑΠ εξυπηρετεί τους απογόνους των, από την εποχή της ανωτέρω Συνθήκης, Ελλήνων προσφυγικού πληθυσμού, και κατά πόσο εξυπηρετείται, δια των πόρων αυτών, η διάσωση της ιστορικής μνήμης των ως άνω αλησμόνητων πατρίδων και η προβολή αυτής της μνήμης στους νεώτερους Έλληνες;».
Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η ΟΠΣΕ, τονίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας παρακολουθεί την εξέλιξη του σοβαρού αυτού θέματος, συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε να υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους της κυβέρνησης και θα ενημερώνει τακτικά τα σωματεία για ό,τι νεότερο.