Στις 21 Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα στις 12:02 το μεσημέρι της Δευτέρας, ξεκινά επισήμως ο χειμώνας στην Ελλάδα. Χειμερινό ηλιοστάσιο δεν θα υπάρξει μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλες τις χώρες στο βόρειο ημισφαίριο.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εωσότου φτάσουμε στην εαρινή ισημερία, οπότε το φως και το σκοτάδι θα έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.
Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά την ίδια μέρα θα υπάρξει ένα σπάνιο «πάντρεμα» των πλανητικών γιγάντων Δία και Κρόνου, οι οποίοι θα φαίνονται σχεδόν να αγγίζονται, σαν διπλός πλανήτης, σύμφωνα με τη NASA.
Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, που ονομάστηκε και «Μεγάλη Σύζευξη», είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στο γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.
Σύμφωνα με το Sky & Telescope, ο Κρόνος θα φαίνεται με κιάλια ή και με γυμνά μάτια πάνω δεξιά από τον φωτεινότερο Δία, ενώ ορατοί θα είναι επίσης με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου, συνολικά επτά ουράνια σώματα, σε κατεύθυνση νοτιοδυτική.
Οι προσεγγίσεις των δύο πλανητών –όπως φαίνονται από το δικό μας πλανήτη– είναι σχετικά αραιές, καθώς συμβαίνουν κάθε 20 περίπου χρόνια.
Όμως η φετινή σύζευξη είναι ξεχωριστή, επειδή Δίας και Κρόνος, οι οποίοι έχουν αταίριαστες τροχιές, θα φαίνονται ότι έρχονται τόσο κοντά. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, την τελευταία φορά που μπόρεσαν οι άνθρωποι να δουν κάτι παρόμοιο ήταν το 1623, όταν ακόμη ζούσε ο Γαλιλαίος, ενώ η προηγούμενη φορά ήταν το 1226.
Και «βροχή» Αρκτίδων
Παράλληλα, το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους.
Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.
Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, εξ ου και το όνομα τους. Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός για παρατήρηση, καθώς η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 30 Δεκεμβρίου.