Απαντήσεις σχετικά με τη χρήση των εμποτισμένων με οξείδιο του χαλκού ιατρικών μασκών προσώπου, που κυκλοφορούν στην ΕΕ ως Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Κατηγορίας Ι, δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) μετά από ερωτήματα πολιτών ειδικών και μη. Από επισκόπηση της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας, αναφέρει ο ΕΟΦ, προκύπτει ότι οι εν λόγω μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από ενήλικες και για διάρκεια όχι μεγαλύτερη των 5 ωρών την ημέρα.
Τα άτομα που έχουν πρόβλημα με το μεταβολισμό του χαλκού και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τα παιδιά δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούν.
Ακατάλληλες είναι και για τα άτομα με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής στο χαλκό, από ασθενείς ή φορείς της νόσου Wilson, από ασθενείς με χολοστατικές παθήσεις ή άλλες ηπατικές παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με τον χαλκό.
Ο ΕΟΦ σημειώνει ότι κατά τη χρήση της συγκεκριμένης μάσκας, το άτομο μπορεί να εμφανίσει ερεθισμό στο δέρμα και στους οφθαλμούς καθώς, επίσης και αλλεργικές αντιδράσεις όπως κνίδωση ή σπανιότερα αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Η μάσκα αυτή φέρει τη χαρακτηριστική οσμή χαλκού, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Σε περίπτωση ερεθισμού του αναπνευστικού ή του δέρματος, πρέπει να διακόπτεται άμεσα η χρήση της μάσκας και δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθεί το προϊόν.
Ο ΕΟΦ εξηγεί ότι ο κατασκευαστής θέτει τη σήμανση CE πληρώντας τις ισχύουσες διατάξεις και αυτά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για αυτά τα προϊόντα δεν απαιτείται άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, αλλά καταχώρηση στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων ΕΟΦ.
«Η καταχώρηση των προϊόντων που φέρουν τη Σήμανση CE στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΦ, δεν αποτελεί έγκριση της ποιότητας, ασφάλειας, και αποτελεσματικότητάς τους», τονίζει ο Οργανισμός, ο οποίος παρακολουθεί τις συζητήσεις των αρμοδίων ευρωπαϊκών αρχών σχετικά με το προϊόν.
Σκόπιμο είναι, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, να ζητείται η συμβουλή ιατρού πριν τη χρήση τους.