Αρκεί μία φωτογραφία για να κάνεις ταξίδι στο χρόνο και η καρδιά σου να γεμίσει χαρά ή λύπη. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που βλέπουμε φωτογραφίες από τις αλησμόνητες πατρίδες. Τις συνδέουμε με τις διηγήσεις των προγόνων μας αλλά και με όλα όσα μάθαμε μεγαλώνοντας. Κάθε πληροφορία είναι πολύτιμη για να μάθουμε ποιοι είμαστε και να μην ξεχάσουμε ποτέ τι συνέβη.
Μια τέτοια φωτογραφία είναι η κεντρική του άρθρου που αποτυπώνει το εσωτερικό του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στη Μήδεια Ανατολικής Θράκης, πριν από 100 χρόνια.
Πρόκειται για ένα υπόσκαφο λαξευτό βυζαντινό ναό, μέρος μοναστηριακού συγκροτήματος που οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα. Το μοναστήρι, το 2015, εντάχθηκε σε σχέδιο αναστήλωσης γιατί έχει μεγάλη πολιτιστική αξία για τους ντόπιους.
Το χωριό όπου βρίσκεται, σήμερα ονομάζεται Κιγίκιοϊ. Οι ελληνικές οικογένειες της Μήδειας (Κιγίκιοϊ) – κάποιοι Τούρκοι λένε ότι πήρε το όνομά του από τα μύδια(!) – έφυγαν με την Ανταλλαγή και εγκαταστάθηκαν μουσουλμανικές από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Το μοναστήρι, σε σημεία του οποίου μπορεί κανείς να διακρίνει μαρμάρινους ανάγλυφους σταυρούς, είχε και αγίασμα.