Πολλοί ομογενείς είναι βέβαιο ότι θα ταυτιστούν με τις ιστορίες του Jason Christou (Τζέισον Χρήστου) και της Zoe Carides (Ζωή Καρύδη) όταν αρχίσει να προβάλλεται στην Αυστραλία, η μίνι σειρά «Arguments with my mum» («Διαφωνίες με τη μαμά μου») όπου πρωταγωνιστεί η «Ελληνίδα μάνα».
Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεταφορά σε online πλατφόρμες της εμπειρίας του Τζέισον με τη μαμά του Αννίτα που αν και δεν είναι Ελληνίδα έγινε λόγω του πατέρα του.
Στη σειρά που αναπτύσσεται σε δέκα επεισόδια και χρηματοδοτείται από την Screens Australia, αποκαλύπτεται ο αγώνας ενός πρωτότοκου γιου και μιας μητέρας σε ελληνοαυστραλιανό νοικοκυριό να βρουν τρόπο να πουν «σ’αγαπώ». Από τη μία η μάνα κανακεύει και από την άλλη ευνουχίζει με τον τρόπο της.
Τα κωμικά σκετσάκια της σειράς που αναδεικνύουν το χάσμα γενιών στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, από το σεξ, το κίνημα #metoo και τα λεφτά μέχρι την κλιματική αλλαγή και τη θρησκεία.
Ο μικρότερος από τέσσερα αδέλφια, ο Χρήστου μεγάλωσε στο Τζίλονγκ σε ένα μάλλον τυπικό ελληνικό περιβάλλον, με «μεγάλα οικογενειακά μεσημεριανά τραπέζια», περνώντας χρόνο με «τους θείους στη ζούγκλα-λαχανόκηπο» και αναμνήσεις από εκκλησία.
Η σύνθεση της οικογένειας ωστόσο κάθε άλλο παρά τυπική, με τον πατέρα ελληνοκυπριακής καταγωγής και τη μητέρα του να συνδυάζει αυστριακές και σλοβενικές ρίζες και επαφή με πολλές κουλτούρες και γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.
«Όταν ήρθε στην Αυστραλία ήταν 11 ετών και μιλούσε γερμανικά, τη σλοβενική και γαλλικά. Μετά βέβαια έμαθε και αγγλικά, ενώ ο πατριός της ήταν Σέρβος. Αφότου γνώρισε τον πατέρα μου αγκάλιασε απόλυτα την ελληνική κουλτούρα, ασπάστηκε την ορθοδοξία και έμαθε τη γλώσσα φυσικά, μέχρι και να διαβάζει αρχαία ελληνικά!», είπε στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος.
Τα γυρίσματα της σειράς, αναμένεται να ξεκινήσουν με το που μπει το 2021.
«Είναι σαν μίνι κωμωδία», λέει ο Τζέισον Χρήστου σημειώνοντας ότι παρότι ανάλαφρη, η σειρά απομυθοποιεί κάποια στερεότυπα τόσο για τη σχέση μητέρας-γιου όσο και για το τί εστί ελληνική οικογένεια στην Αυστραλία του σήμερα.
«Νομίζω ότι η Screen Australia είδε αυτή την ευκαιρία μύησης σε μια πραγματική σύγχρονη ελληνοαυστραλιανή οικογένεια και τις δυναμικές όχι μόνο μεταξύ γενιών αλλά και ανάμεσα σε μια μεταναστευτικής καταγωγής μητέρα και τον γιο της. Tο σόου πολεμά κάποια από τα στερεότυπα. Και ελπίδα μας είναι ότι το κοινό θα δει ένα κομμάτι του εαυτού τους ή της οικογένειάς τους στη σειρά. Γιατί το γέλιο που προκαλεί το οικείο και αυτό που σε φέρνει σε άβολη θέση δεν γνωρίζει εθνικότητα. Να δείξουμε δηλαδή ότι έχουμε περισσότερες ομοιότητες μεταξύ μας από ότι νομίζουμε, παρά τις διαφορές στην κουλτούρα», εξήγησε ο ομογενής σκηνοθέτης και σεναριογράφος.