Τα περίφημα Γεωγραφικά, ένας παγκόσμιος γεωγραφικός άτλας της εποχής θα λέγαμε, είναι έργο του Στράβωνα του Αμάσειου, τέκνου του αρχαίου Πόντου. Τα Γεωγραφικά απαρτίζονται από 17 βιβλία και σώζονται ακέραια δίνοντας τις πολυτιμότερες πληροφορίες για τον κόσμο όπως ήταν τότε, κοντά 2.500 χρόνια μετά. 0
Το έργο δεν περιορίζεται σε γεωγραφικές καταγραφές αλλά δίνει εθνογραφικά και άλλα στοιχεία, φυσικά και γεωλογικά φαινόμενα της εποχής, που το καθιστούν μοναδικό.
Για να το συγγράψει, ο Στράβων ταξίδεψε σε όλο τον γνωστό κόσμο. Είχε μάλιστα σημειώσει το 20 π.Χ. ότι η Πελοπόννησος μοιάζει με φύλλο από πλάτανο!
Ένα άλλο έργο του ήταν τα Ιστορικά Υπομνήματα – 47 βιβλία γραμμένα σε πάπυρο από τα οποία ελάχιστα αποσπάσματα σώζονται (στην κατοχή του πανεπιστημίου του Μιλάνου), με συνέπεια την αδυναμία δημιουργίας μιας σοβαρής εικόνας για το περιεχόμενο της σκέψης του.
Ο Στράβων γεννήθηκε στην Αμάσεια που μόλις είχε κατακτηθεί από τους Ρωμαίους. Διδάχτηκε τη ρητορική από τον Αριστόδημο στη Νύσα, ενώ στη Ρώμη γνωρίστηκε με τη σκέψη της αριστοτελικής σχολής διά των δασκάλων του Τυραννίωνα και Ξενάρχη.
Ασπάστηκε εντέλει τη στωική φιλοσοφία.