Το Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας και η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας, συνδιοργανώνουν Διήμερο εθνομουσικολογικό σεμινάριο από τον εθνομουσικολόγο Χάρη Σαρή, με τίτλο «Μουσικοί Χάρτες της Ελλάδας», το Σάββατο 9 Μαΐου και την Κυριακή 10 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης.
Το πρόγραμμα:
Πρώτη ημέρα
Πρώτη διάλεξη: 16:00 – 18:00
“Δίχως χορό δεν έβρισκες χωριό”: Η μουσική ζωή στις αγροκτηνοτροφικές κοινωνίες της στεριανής Ελλάδας.
Ο χορός και το αντιφωνικό τραγούδι. Το χοροστάσι και ο κόσμος του. Τα μουσικά όργανα και οι ιδιαιτερότητες του οργανικού ρεπερτορίου. Η σύνδεση της μουσικής ζωής της κοινότητας με τον κύκλο του χρόνου και τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής.
Δεύτερη διάλεξη: 18:00 – 20:00
“Όταν ανακατώθηκε ο κόσμος”: Η μεταπολεμική πορεία της μουσικής στη Θράκη.
Η περίπτωση της Θράκης ως παράδειγμα για την εξέταση των μουσικοπολιτισμικών μετασχηματισμών της Ελλάδας. Το κλαρίνο και η επίδρασή του στην παραδοσιακή μουσική. Η τυποποίηση του χορευτικού ρεπερτορίου. Η αποσάθρωση των αγροκτηνοτροφικών κοινωνιών. Η απαξίωση της παραδοσιακής μουσικής. Το πανθρακικό ρεπερτόριο. Ο εξηλεκτρισμός του ήχου. Οι φολκλορικές αναπαραστάσεις.
20:30: Προβολή του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ “Γκάιντες λαλούν” (30 λεπτά). Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κιτσικούδης, έρευνα πεδίου – επιστημονική επιμέλεια: Χάρης Σαρρής.
Συζήτηση
Δεύτερη ημέρα
Τρίτη διάλεξη: 11:00 – 13:00
Ανιχνεύοντας τις μουσικές της Κρήτης και του Αιγαίου
Η έννοια του μουσικού δικτύου. Τα πολύστιχα τραγούδια. Το διαλογικό γλέντι. Από την ασκομαντούρα και την παλαιά λύρα στο βιολί και στον σύγχρονο τύπο λύρας. Το παγκρήτιο μουσικό και χορευτικό ρεπερτόριο. Η δισκογραφία. Λύρα ή βιολί; Οι συνέπειες του πολέμου και της αστικοποίησης. Από την πλατεία του χωριού στο κρητικό κέντρο και από ‘κει στη χοροεσπερίδα. Το σταρ σίστεμ. Η έντεχνη μουσική της Κρήτης.
Τέταρτη διάλεξη: 13:00 – 15:00
Συνοψίζοντας
Με τι αφτιά ακούμε και με τι πόδια χορεύουμε; Ζητήματα μουσικής και ταυτότητας. Οι “φυλές” της παράδοσης. Αύριο τι;
Είσοδος ελεύθερη.