Μία «ζωντανή μαρτυρία» του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, η Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 96 χρόνων. Η γηραιότερη Ελληνίδα επιζώσα από τα κολαστήρια του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, έφυγε από την ζωή, όπου δοκιμάστηκε σκληρά, με τον αριθμό του στρατοπέδου χαραγμένο στο αριστερό της χέρι και την ψυχή της. Ήταν ο αριθμός 77.102.
Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη με ελάχιστο κόσμο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.
Στα 17 της χρόνια, η Εσθήρ Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε την θηριωδία. Ήταν 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο.
Ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ είχε ζητήσει συγγνώμη από την Γιαννιώτισσα επιζώσα, το 2014, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Συναγωγή των Ιωαννίνων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απόστολος Δήμος)
Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέλφια της, στην πύλη της κολάσεως του Άουσβιτς.
Το Μάρτιο του 2014, η Εσθήρ Κοέν τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν στα Γιάννινα συναντήθηκε με τότε πρόεδρο της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ.
«Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος», είχε πει η Κόεν και ο Γερμανός πρόεδρος την είχε αγκάλιασε. «Παρακάλεσα τις διερμηνείς του να του πουν ότι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν είναι να δώσουν λεφτά να γραφτούν βιβλία για να διαβάζουν και να μαθαίνουν τα μικρά παιδιά ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα, γιατί δυστυχώς η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται», είχε αποκαλύψει αργότερα.