Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτή του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.
Σήμερα, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τη συμμετοχή των μητροπολιτών Ικονίου Θεολήπτου και Σηλυβρίας Μαξίμου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
Κατά τη Θεία Λειτουργία παρέστη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό τον καρδινάλιο Κουρτ Κωχ , πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.
Τι είπε ο Πατριάρχης για τον διάλογο Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσφώνησε την επίσημη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και του ιδίου προσωπικώς προς τον Πάπα Ρώμης, για την παρουσία των εκπροσώπων του στη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρά τις δυσχέρειες, τις οποίες εξακολουθεί να δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος επισήμανε ότι οι δυσκολίες που εμφανίζονται περιοδικά στον υπό εξέλιξη θεολογικό διάλογο Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων συνδέονται με την πολυπλοκότητα των συζητούμενων θεμάτων, «τα οποία επί πολλούς αιώνας απησχόλουν και εδίχαζον τας δύο Εκκλησίας και την θεολογίαν».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι με τον Πάπα Φραγκίσκο έχουν κοινούς προβληματισμούς και κοινές ευαισθησίες, αλλά και ταυτόσημες απόψεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι σήμερα τα ηθικά και ανθρωπολογικά προβλήματα έχουν αποκτήσει έντονη επικαιρότητα, «ώστε να γίνεται λόγος περί “αλλαγής παραδείγματος” εις τον οικουμενικόν στίβον». Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον περασμένο μήνα στη Ρώμη, επισημαίνοντας ότι «κάθε συνάντησις πρόσωπον προς πρόσωπον μετά του αδελφού Πάπα Φραγκίσκου αποτελεί ιδιαίτερον βίωμα αδελφοσύνης, το οποίον ενισχύει τον πόθον και τον αγώνα αμφοτέρων διά την πρόοδον της πορείας προς το κοινόν Ποτήριον της Ευχαριστίας».
Η εικόνα του Αγίου Ανδρέα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (φωτ.: ec-patr.org)
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι η Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως είναι κοινή εόρτιος ημέρα και της Εκκλησίας της Ρώμης, εφόσον οι θεμελιωτές αυτών, κατά σάρκα αδελφοί Ανδρέας και Πέτρος, συνάντησαν από κοινού τον Ιησού και αναγνώρισαν στο πρόσωπό Του τον Μεσσία και Σωτήρα του κόσμου.
Ακολούθως, ο καρδινάλιος Κουρτ Κωχ ανέγνωσε μήνυμα του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου, στην αγγλική γλώσσα, με το οποίο εξέφρασε τις θερμές ευχές του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εορτή του προστάτη του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.
Στο μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε ότι ο ίδιος έχει βιώσει αυτό το πνεύμα αδελφοσύνης κατά τις διάφορες συναντήσεις που είχε με τον Παναγιώτατο, και υπενθύμισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πριν από τις άλλες Εκκλησίες, με τη Συνοδική Εγκύκλιο του 1920, είχε εκφράσει την επιθυμία για μεγαλύτερη εγγύτητα και κατανόηση μεταξύ των Χριστιανών. Σημείωσε μάλιστα ότι οι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρώμης και Κωνσταντινούπολης έχουν αναπτυχθεί πολύ κατά τον τελευταίο αιώνα, καθώς οι δύο Εκκλησίες κρατούν ζωντανό τον πόθο για την επίτευξη του στόχου της αποκατάστασης της πλήρους κοινωνίας, μέσω της συμμετοχής στο κοινό ευχαριστιακό θυσιαστήριο.
«Αν και παραμένουν εμπόδια, είμαι βέβαιος ότι βαδίζοντας μαζί με αμοιβαία αγάπη και συνεχίζοντας τον θεολογικό διάλογο, θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πάπας Φραγκίσκος.
Στη Θεία Λειτουργία συμπροσευχήθηκαν οι μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος, Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Κυδωνιών Αθηναγόρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, οι επίσκοποι Αλικαρνασσού Αδριανός, Τράλλεων Βενιαμίν και Δαφνουσίας Σμάραγδος, η αντιπροσωπεία της Αυτονόμου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φινλανδίας, αποτελούμενη από τον αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Σέργιο, ηγούμενο της Ι. Μονής Νέου Βάλαμου, και τον πρωτοπρεσβύτερο Timo Tynkkynen, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιγκάλ, συνοδευόμενος από υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του, άρχοντες οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, καθηγητές των ομογενειακών σχολείων και πιστοί από την Πόλη, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.