Ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκινά στις 10 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, διαβουλεύσεις, πιέσεις και κινήσεις είναι σε εξέλιξη στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο.
Τελευταία εξέλιξη είναι η επιστροφή του Oruç Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, απόφαση όμως που δεν αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα για την Ελλάδα.
Με τη γερμανική προεδρία της ΕΕ να φτάνει σύντομα στο τέλος της, η Αθήνα ασκεί πιέσεις προς το Βερολίνο (το ΥΠΕΞ, πάντως, σήμερα διέψευσε δημοσιεύματα για μυστική συνάντηση Δένδια-Μέρκελ), ώστε να αποφευχθεί η πώληση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία και να μην αλλάξουν τα στρατιωτικά δεδομένα στο Αιγαίο.
Πάντως η ελληνική διπλωματία αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «κυρώσεις» και αναφέρεται σε μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ευρώπη. Από την άλλη μεριά, ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει σκληρή στάση, αν και θα μεσολαβήσουν οι επαφές της ειδικής απεσταλμένης για το Κυπριακό Τζειν Χολ Λουτ.
Από την πλευρά της η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα έχει μπει σε τροχιά προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τον εαυτό μας δεν τον βλέπουμε κάπου αλλού, αλλά μέσα στην Ευρώπη», δήλωσε πρόσφατα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον των μελών του κυβερνώντος κόμματος, προκαλώντας αίσθηση.
Πριν από αυτή τη δήλωση έγινε στις 20 Νοεμβρίου η επίσκεψη στις Βρυξέλλες του Ιμπραχίμ Καλίν, του πιο έμπιστου συνεργάτη του Τούρκου πρόεδρου. Πληροφορίες από το Συμβούλιο και την Επιτροπή αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει αξιοσημείωτες συγκλίσεις σε όλα τα ζητήματα της «θετικής ατζέντας» που αφορούν την τελωνειακή ένωση, τη βίζα και το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό.
Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να έχει υποσχεθεί και μεταρρυθμίσεις, κάνοντας πολλούς στο εσωτερικό της χώρας να μιλούν για αναγκαστική στροφή, τόσο λόγω των κακών δημοσιονομικών όσο και λόγω της ήττας του Ντόναλντ Τραμπ.
Σήμερα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο είπε ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι» και ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών θα κάνουν επαναξιολόγηση της κατάστασης.
«Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε πάνω στη “θετική ατζέντα” και την απαραίτητη προετοιμασία, και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας», σημείωσε. Ερωτηθείς σχετικά με το ποιες είναι οι ευρωπαϊκές προσδοκίες που η Άγκυρα θα πρέπει να υλοποιήσει, αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση και στη δέσμευση για έναν εποικοδομητικό διάλογο.
«Δεν θα γίνει επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης ή στο πλαίσιο μιας ενέργειας, αλλά με βάση τις ενέργειες, τις ανακοινώσεις και τη συμπεριφορά για συγκεκριμένη περίοδο. Όπως είπα, το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου», κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.