Στις 17 Νοεμβρίου 1973, το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου καταστέλει με αιματηρό τρόπο την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εξαπολύοντας στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις κατά των φοιτητών και πολιτών που συμμετέχουν στα γεγονότα εντός και εκτός της πανεπιστημιακής σχολής.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1984, του Λάμπρου Παπαδημητράκη.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Γυρίστηκε τον Νοέμβριο του 1984 και προβλήθηκε από την ΕΡΤ-2 στις 17 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.
Είναι αφιερωμένο στον Ιάκωβο Κουμή και τη Σταματίνα Κανελλοπούλου, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια από δυνάμεις των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, σε πορεία διαδήλωσης για το Πολυτεχνείο το 1980.
Περιλαμβάνονται πλάνα από το κτήριο του Πολυτεχνείου και των εσωτερικών χώρων, και συγκεκριμένα οι χώροι όπου στεγάστηκε ο πρώτος ραδιοσταθμός κατά τη διάρκεια των γεγονότων της εξέγερσης του 1973. Περιγράφονται οι διαδικασίες για την οργάνωση και λειτουργία του σταθμού και του πομπού, αλλά και τα μέτρα ασφάλειας που είχαν λάβει οι φοιτητές για να εξασφαλίσουν την αδιάκοπη εκπομπή του σταθμού και την αποτροπή οποιονδήποτε σχεδίων για τη φίμωση του σταθμού από την αστυνομία και τους προβοκάτορες.
Ο σκηνοθέτης Λάμπρος Παπαδημητράκης, που συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και στην εκπομπή του ραδιοσταθμού, εξηγεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο αποφάσισε να εντάξει την ταινία αυτήν, ουσιαστικά επιχειρώντας να αποδώσει το ανθρώπινο στοιχείο της ιστορίας, μέσα από μια ήρεμη αποτίμηση και σκέψη πάνω στο λόγο του ραδιοφωνικού σταθμού και την ψυχολογία εκείνων που δούλεψαν σε αυτόν, αλλά και όλων εκείνων που άκουγαν την εκπομπή του.
Μιλούν μεταξύ άλλων ο κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος Βασίλης Ραφαηλίδης, η Τώνια Μοροπούλου –φοιτήτρια Χημικός-Μηχανικός στα γεγονότα του Πολυτεχνείου– και ο Δημήτρης Παπαχρήστος, βασικός εκφωνητής στο ραδιοσταθμό.
Επίσης η Χρυσούλα Παπακωνσταντίνου που τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα, έπεσε επάνω της η πόρτα του πολυτεχνείου όταν εισέβαλε το άρμα, και πέρασε τρεις μήνες στο ΕΑΤ-ΕΣΑ υπομένοντας φρικτά βασανιστήρια, και η συνθέτις Λένα Πλάτωνος.
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει και πλούσιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό από τα γεγονότα του 1973, με αποσπάσματα των εκπομπών του ραδιοφωνικού σταθμού όπου ακούγονται κυρίως η Μαρία Δαμανάκη και ο Δημήτρης Παπαχρήστος.
- Έτος Παραγωγής: 1984
- Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 17 Νοεμβρίου 1984
- Παρουσίαση – σκηνοθεσία: Λάμπρος Παπαδημητράκης
- Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).
- Πηγή: ert.gr.