Έναν νέο νόμο με τον οποίο διευρύνεται η περιοχή ευθύνης της για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υιοθέτησε η Τουρκία, προκαλώντας την αντίδραση της Ελλάδας. Τον σχετικό χάρτη δημοσίευσε ο υπουργός Μεταφορών Αντίλ Καραησμαΐλογλου.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού στο Twitter, στις νέες περιοχές έρευνας και διάσωσης περιλαμβάνονται και αυτές όπου γίνονται έρευνες για φυσικό αέριο.
«Χαιρετισμός στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Επεκτείναμε την περιοχή έρευνας και διάσωσης με τρόπο που περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Συγχαρητήρια για το νέο σχέδιο» έγραψε ο υπουργός, χρησιμοποιώντας το hashtag «Γαλάζια Πατρίδα».
Σε έντονο ύφος είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάνει λόγο για κίνηση με πολιτικά κίνητρα, που δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε οριστεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής», σημειώνει ο ελληνική διπλωματία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των αυθαιρεσιών και των παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στη διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί», τονίζεται.