«Είναι το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για την ασφάλεια των συνόρων και για να αισθάνονται οι πολίτες του Έβρου πιο ασφαλείς», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία που είχε σήμερα με τους φορείς του νομού Έβρου, μετά την παρουσίαση που έγινε στις Φέρες για την κατασκευή του νέου φράχτη.
«Θα είμαστε, όπως και σε όλα, στην ώρα μας. Το πρώτο τμήμα του φράχτη δεν άντεξε μόνο του, αλλά επειδή υπήρξε η Αστυνομία, ο Στρατός, οι συνοριοφύλακες, οι Εβρίτες. Κράτησαν το φρόνημα της πατρίδας πολύ υψηλό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δεσμευόμενος να επισκεφθεί ξανά την περιοχή μέχρι τον Απρίλιο όποτε και αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου.
Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται νέος φράχτης μήκους 26 χιλιομέτρων και αναβαθμίζονται παλαιότερα τμήματα μήκους 10 χιλιομέτρων.
Τα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη
Η δημιουργία του νέου τεχνητού εμποδίου (φράχτη) στον Έβρο θα συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει με επάρκεια τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Το έργο συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς πέραν του βασικού αμυντικού-αποτρεπτικού του χαρακτήρα, θα λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου το σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.
Τμήμα του υπό κατασκευή φράχτη στις Φέρες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)
Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού. Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.
Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.
Η παρουσίαση για τα χαρακτηριστικά του εμποδίου στον Έβρο έγινε από υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο σύμβουλος επίβλεψης έργου Γεώργιος Ντουνιάς. Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στον Έβρο από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.
Παρόντες ήταν, επίσης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, οι βουλευτές Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης καθώς και εκπρόσωποι φορέων.
Οι νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων
Σημειώνεται ότι 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Έβρο, άλλοι 800 στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συνολικά, σε ένα χρόνο 1.680 συνοριοφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα το προσωπικό της ΕΛΑΣ από αυτό το έργο, ώστε να αφοσιωθεί στη μάχη της εγκληματικότητας σε πόλεις και χωριά.
Μετά την επίσκεψή του σε Φέρες και Αλεξανδρούπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στη Σαμοθράκη, όπου είχε επαφές με τον δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και φορείς του νησιού. Ο πρωθυπουργός, που θα επισκεφθεί επίσης το νοσοκομείο Σαμοθράκης και τον αρχαιολογικό χώρο, έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με προσοχή τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού για να μη χρειαστεί να πάμε σε νέα αυστηρότερα.
«Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μας είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας και ειδικά των ακριτικών νησιών», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του, στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και εκπροσώπους φορέων της Σαμοθράκης. Σε ό,τι αφορά τη Σαμοθράκη, είπε ότι στους 15 μήνες της κυβέρνησης έχουν αντιμετωπιστεί οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε από το παρελθόν. Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες πλημμύρες του 2017 στη Σαμοθράκη που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, λέγοντας πως ορισμένες από αυτές τις πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα.