Σε μια νέα επιταχυνόμενη φάση έχει μπει η πανδημία σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος κατά την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 400.000 διαγνώσεις την ημέρα, χωρίς προς το παρόν να έχει αλλάξει ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωής τους από επιπλοκές της Covid-19 (6.000 την ημέρα).
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το κέντρο βάρους παραμένει στην περιφέρεια Αττικής, ενώ η περιφέρεια Κοζάνης έγινε η πρώτη για την οποία ενεργοποιήθηκε το επίπεδο συναγερμού 4.
Ο αριθμός των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 500: από τα 508 περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 227 είναι στην Αττική, με κάποια σημάδια σταθεροποίησης, όπως τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. «Όμως σε κάποιες άλλες περιοχές φαίνεται να υπάρχουν αυξητικές τάσεις», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στους διασωληνωμένους, εξήγησε ότι είναι σταθερά πάνω από 80 καθημερινά, έχοντας αγγίξει και τους 100. Αυτό που παρατήρησε είναι ότι προς το παρόν το σύστημα υγείας, αν και πιέζεται, δείχνει να αντέχει.
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η αύξηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, από τους πέντε στους επτά. Όπως υπενθύμισε ο καθηγητής, πρόκειται κυρίως για ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών με αρκετά υποκείμενα νοσήματα.
Εκτός από την Κοζάνη, τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη προκαλούν ανησυχία, και ενώ με την πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται επιδημική αύξηση. «Ναι μεν η Ελλάδα δείχνει μια σταθερότητα, η σταθερότητα αυτή όμως είναι εξαιρετικά εύθραυστη», τόνισε από τη μεριά του ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη πίεση.
Χαρδαλιάς: Κώδωνας κινδύνου από την Κοζάνη για όλους μας. Κίνδυνος και για τα Ιωάννινα.
Σε ερώτηση για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο Γκίκας Μαγιοργκίνης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. «Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα, χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος», ανέφερε.
Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν –από τα οποία τα 64 συνδέονται με γνωστές συρροές, τα 15 είναι υπό διερεύνηση και τα 18 είναι «εισαγόμενα»– κατανέμονται ως εξής:
- 227 στην Αττική.
- 63 στη Θεσσαλονίκη.
- 31 στα Ιωάννινα.
- 24 στην Κοζάνη.
- 20 στην Καστοριά.
- 14 στη Λάρισα.
- 9 στη Ρόδο.
- Από 8 σε Μαγνησία και Σέρρες.
- 7 στην Αχαΐα.
- Από 5 σε: Έβρο, Ηράκλειο, Καβάλα, Κέρκυρα, Τρίκαλα,
- 4 στην Πέλλα.
- Από 3 σε: Ημαθία, Μεσσηνία, Νάξο και Χίο.
- Από 2 σε: Εύβοια, Λέσβο και Ροδόπη.
- Από 1 σε: Αργολίδα, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κάλυμνο, Καρδίτσα, Κορινθία, Κω, Λήμνο, Μήλο, Μύκονο, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σποράδες, Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική και Χανιά.