Το ζήτημα της Τουρκίας βρέθηκε επίκεντρο των συζητήσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, της δεύτερης που γίνεται σε έναν μήνα και ασχολείται εκτενώς με την Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις.
Με βάση και το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο –και συμπίπτει με τη γερμανική γραμμή–, οι τελικές αποφάσεις για τις κυρώσεις αναμένονται τον Δεκέμβριο, όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Τουρκία δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, αλλά μπήκε μετά από επιμονή της Ελλάδας και της Κύπρου. Επίσης, με τον Νίκο Αναστασιάδη ζήτησαν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα η έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ στις τουρκικές ενέργειες, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό.
Έτσι, στις τελικές διατυπώσεις της Συνόδου Κορυφής υπάρχει ρητή αναφορά στην Τουρκία, από την οποία ζητείται να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αντιστρέψει τις ενέργειές της. Ακόμα, τονίζεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.
«Χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας για να πετύχουμε αυτή την ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή», είπε και παράλληλα επισήμανε ότι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα των τουρκικών προκλήσεων, «αλλά και μια φραστική καταδίκη της Τουρκίας από χώρες που μέχρι τώρα ήταν προσεκτικές στη διατύπωσή τους».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχει μια ξεκάθαρη χρονική περίοδος αξιολόγησης για την Τουρκία. «Η Ευρώπη δεν προχωρά ποτέ με πολύ γρήγορες αποφάσεις», υπενθύμισε.
Μητσοτάκης: Έθεσα ένα ακόμα ζήτημα, που αφορά στην πιθανότητα επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στους Ευρωπαίους ομολόγους υπενθύμισε τις προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία που περιλαμβάνουν το εμπάργκο πώλησης όπλων. «Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή», δήλωσε.
Η θέση της κυβέρνησης για τα 12 μίλια
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας στην επιχειρησιακή δράση του Oruç Reis είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, σημείωσε ότι η χώρα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα», τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Μητσοτάκης: Όλη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ.
Τέλος, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. «Γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη. Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο», κατέληξε.