Σε μια αυστηρή διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (της δεύτερης σε έναν μήνα) σε ό,τι έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων, στοχεύει η Ελλάδα το επόμενο διήμερο. Η επαναφορά του Oruç Reis ενώ διαφαινόταν ότι ξεκινούν ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο οι διερευνητικές επαφές έχει αλλάξει άρδην το κλίμα στην Αθήνα, αλλά όχι στο Βερολίνο.
Η Γερμανία επιμένει στην αποκλιμάκωση και στο διάλογο και απορρίπτει τις «πρόωρες» κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.
Έτσι, οι Βρυξέλλες τις επόμενες δύο ημέρες θα γίνουν σημείο αναφοράς στον ελληνικό διπλωματικό μαραθώνιο. Η αρχή θα γίνει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα συνεδριάσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).
Η προηγούμενη συνάντηση των «27» ολοκληρώθηκε με αυστηρές συστάσεις προς την Τουρκία και την προειδοποίηση για τη λήψη μέτρων έως το τέλος Δεκεμβρίου, εάν δεν αλλάξει τακτική. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα τονίζουν ότι πλέον ο Δεκέμβριος μοιάζει πάρα πολύ μακρινός.
Το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, όμως σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός θα το θέσει πιθανότατα από την αρχή της συνεδρίασης – πολύ ψηλά στην ατζέντα των «27» είναι η πανδημία της Covid-19 και το Brexit.
Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στη Γερμανία, όπου πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής, «παρόλο που το θέμα θα συζητηθεί, αφού το θέτουν τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία».
Ρεπορτάζ της DW αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να γίνει παρέκκλιση από την ατζέντα που υιοθετήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, που αφορά στην ανάπτυξη διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία και στον μεταγενέστερο χρόνο των κυρώσεων. Από το Βερολίνο τονίζουν ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θέσει επισήμως ζήτημα μέτρων κατά της Άγκυρας και σημειώνουν ότι δεν αξιοποιήθηκε ούτε η προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβούλιου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που προετοιμάζει τις Συνόδους.
Την Τρίτη, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι θα ζητήσει από τη Σύνοδο να επιβληθούν κυρώσεις.
Η πηγή της DW από τη γερμανική κυβέρνηση, πάντως, σημείωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι μία από τις προϋποθέσεις για διάλογο είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν προκλήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν προκύπτουν προκλήσεις θα πρέπει αυτόματα να αντιδρούμε με κυρώσεις».
Ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες που μίλησε σε δημοσιογράφους επανέλαβε την αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, διαβεβαιώνοντας ότι η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί εκ νέου από τους «27». Επίσης, σημείωσε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «παρακολουθεί στενά την κατάσταση», και υπενθύμισε ότι τόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και ο Σαρλ Μισέλ έχουν κάνει λόγο για «διαθέσιμη εργαλειοθήκη» που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, σε μια απόπειρα να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε χθες την Ελλάδα για το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών και προκλητικά επέμεινε ότι τα Βαρώσια ανήκουν στους Τουρκοκύπριους. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, οι οποίες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».