Την πλήρη κατάργηση του προγράμματος της «χρυσής βίζας», που αφορά την απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας ως μέσο προσέλκυσης επενδύσεων, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο, μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε ρεπορτάζ του Al Jazeera.
Δύο δημοσιογράφοι του δικτύου υποδύθηκαν εκπροσώπους επενδυτών θέλοντας να διαπιστώσουν πόσο εύκολα ένας εγκληματίας μπορεί να αποκτήσει νόμιμα ευρωπαϊκό διαβατήριο.
Στο βίντεο-βόμβα που κατέγραψαν με κρυφή κάμερα κάνουν διάφορα ραντεβού μέχρι να φτάσουν σε γεύμα γνωριμίας με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρήστο Τζιοβάνη, δύο εργαζόμενους στον Όμιλο Giovani και τον δικηγόρο Αντρέας Πιττάτζη, στο σπίτι του βουλευτή. Αυτό που ακούγεται να διαπραγματεύονται είναι να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο ένας «πελάτης» που διέφυγε από την Κίνα με πάρα πολλά χρήματα, καταδικασμένος όμως σε επτά χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής ακούγεται να λέει πως θα έκανε τα πάντα για να φτάσουν χρήματα στην Κύπρο και ότι αν δεν το καταφέρει ενδεχομένως να ήταν δυνατό να προσεγγίσει ομολόγους του από τη Μάλτα, τη Λετονία ή τη Σλοβενία.
Μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανακοίνωσε το πάγωμα του προγράμματος από την 1η Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιήθηκε και καταχρηστικά. Όπως είπε, μετά το πέρας της έρευνας που διέταξε ο γενικός εισαγγελέας η κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την παροχή κινήτρων για επενδύσεις και πώς θα συνδέεται με την κυπριακή υπηκοότητα.
Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι το τέλος της έρευνας θα απέχει από τα καθήκοντά του. Την παραίτησή του υπέβαλε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Τζιοβάνης.
«Απολογούμαι που επέτρεψα σε κάποιους, έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας, να πλήξουν το πρόσωπο μου και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων», υποστήριξε ο Δημήτρης Συλλούρης.
Παρέμβαση υπήρξε και από την Κομισιόν, με τον εκπρόσωπο Κρίστιαν Βίγκαντ να σχολιάζει ότι έχει ήδη εκφραστεί η σοβαρή ανησυχία, και ευθέως στις κυπριακές Αρχές. «Παρακολουθήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη. Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι προς πώληση», πρόσθεσε.