Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επισκέπτεται διαδοχικά σήμερα Κύπρο και Ελλάδα, σε μια χρονική στιγμή όπου η Άγκυρα «ναρκοθετεί» το έδαφος για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Αθήνα, έχοντας βγάλει ξανά το Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο με την πρόσφατη παράνομη Navtex.
Αρχικά, ο Γερμανός αξιωματούχος θα συναντηθεί στη Λευκωσία με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος χθες χαρακτήρισε ουσιαστικά αυταπάτη τα περί προσέγγισης της ΕΕ με την Τουρκία μέσω μιας πολιτικής κατευνασμού, και στη συνέχεια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Αργά το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα, όπου στις 19:00 είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, που χθες έκανε λόγο για σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, θα θέσει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά την Πέμπτη, ενώ αναμένονται και άλλες διπλωματικές κινήσεις από την ελληνική πλευρά μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Επίσης, ο Χάικο Μάας θα έχει συνομιλίες και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία υπονομευτή της ειρήνης στην περιοχή κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
Ενόχληση για τη στάση της Άγκυρας
Αντίθετα, ο Γερμανός αξιωματούχος δεν θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό, καθώς το ταξίδι αυτό τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, το Βερολίνο δεν βλέπει κανένα νόημα σε μια επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα.
Εξάλλου, οι πρώτες αντιδράσεις από τη γερμανική πρωτεύουσα φανερώνουν ενόχληση για τη στάση της Άγκυρας, τόσο με το άνοιγμα των Βαρωσίων όσο και με την νέα NAVTEX για το Oruç Reis.
Σήμερα, λίγο προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο, ο Χάικο Μάας κάλεσε την Τουρκία να «σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα». Επίσης, την παρότρυνε να παραμείνει ανοιχτή στο διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.
Το κλίμα δείχνει βαρύ καθώς η προσπάθεια διαμεσολάβησης της Γερμανίας για εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης πέφτει στο κενό. Και γι’ αυτή την κατάσταση, η ευθύνη σαφώς δεν βαραίνει την Αθήνα.
Αν και η γερμανική πλευρά αναμένεται να επιμείνει στην κατεύθυνση της έναρξης διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, εντούτοις, το ζήτημα της επιβολής των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα με άμεσο και επείγοντα χαρακτήρα, μπαίνει αυτόματα επάνω στο τραπέζι των συνομιλιών που θα έχει σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε Αθήνα και Λευκωσία.