Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι συνομιλίες στα ελληνοτουρκικά περιέγραψε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, και ενώ όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση ώστε Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, μετά από ένα καλοκαίρι εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ιμπραήμ Καλίν: Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν.
Σύμφωνα με το Anadolu, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν ειδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο. Μέχρι το 2016, είπε, συνεχίστηκαν οι επαφές, και αυτός θα είναι ο 61ος γύρος. Ακόμα, πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό.
«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα κάτσει να συζητήσει άλλα πράγματα πέρα από αυτά τα οποία ήταν εδώ και πολλά χρόνια περιμετρικά, αυτά που απασχολούν τις διερευνητικές εντολές», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Κατά την ομιλία του στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση «τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».
Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει τρεις λόγους για να μπει στο διάλογο με την Αθήνα: τα δεδομένα κέρδη στο εσωτερικό ακροατήριο, την απομόνωση σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης, και τις ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι υπάρχει έτοιμο πακέτο μέτρων κατά της Τουρκίας και ότι όλα είναι πιθανά στην εξ αναβολής Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα. Η Κύπρος, πάντως, πιέζει σε κάθε διπλωματικό επίπεδο ώστε να υπάρξουν κυρώσεις, παρά τα όποια βήματα αποκλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά, τονίζοντας ότι οι προκλήσεις συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Από τη μεριά της η Αθήνα επενδύει στην επίσκεψη του Μάικ Πομπέο, την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισημαίνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έχει κάνει ήδη ταξίδι-εξπρές στη Λευκωσία, την Κυριακή θα είναι στη Θεσσαλονίκη και τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του. Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει στον δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του, στην Κρήτη. «Ενέργεια και ασφάλεια» θα είναι στο επίκεντρο του ταξιδιού, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.