Μία επιπλέον εβδομάδα έχουν στη διάθεσή τους οι «27» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που αναβλήθηκε για τις 1-2 Οκτωβρίου λόγω κρούσματος κορονοϊού. Πρόκειται για ένα διάστημα που αναμένεται να έχει πλούσιο παρασκήνιο, με φόντο και την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία σε επίπεδο τεχνικών στρατιωτικών κλιμακίων, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία είναι δεδομένες, όπως επιβεβαίωσε και ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας ωστόσο ότι ζητούμενο είναι και το πώς θα γίνεται η ενεργοποίησή τους, «γιατί η Ευρώπη δεν μας έχει συνηθίσει στις γρήγορες διαδικασίες».
Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει διάσταση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Γερμανία να έχει αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία για την «αποσυμπίεση» της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθότι δεν επιθυμεί να υποστεί οικονομικό πλήγμα ο βασικός εμπορικός της εταίρος.
Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η Κύπρος που έχει συνδέσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τις κυρώσεις που θέλει να επιβάλει η ΕΕ στη Λευκορωσία. Αυτό διαφάνηκε και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα: η κυπριακή διπλωματία αδυνατεί να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν να επιβάλλονται κυρώσεις στη Λευκορωσία και να μην επιβάλλονται στην Τουρκία που παραβιάζει διαρκώς τα σύνορα της ΕΕ.
Το απόγευμα της Τετάρτης ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία νωρίτερα συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Σεντώνα, η επικεφαλής της Κομισιόν είπε στον πρόεδρο της Κύπρου ότι διαμήνυσε στην τουρκική πλευρά πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμός των παράνομων ενεργειών, τότε η Ένωση «θα είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών για αποκλιμάκωση της κρίσης.