Εβδομάδα διπλωματικών κινήσεων για την Ανατολική Μεσόγειο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου με κύριο θέμα την τουρκική προκλητικότητα. Στην Αθήνα σήμερα και στη Λευκωσία την Τετάρτη αναμένεται ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προωθεί πρωτοβουλία πολυμερούς διάσκεψης που ενδεχομένως να «λειτουργήσει» σαν συνέχεια της τριμερούς στο Βερολίνο.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επισκεφθεί και την Άγκυρα.
Ο Σαρλ Μισέλ στις 12:45 θα γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά την περασμένη εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Σύνοδο Κορυφής κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, με δεδομένο ότι το «Oruç Reis» επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.
«Προέχει να δούμε πώς θα κινηθεί η Τουρκία. Δεν είμαστε αφελείς, θέλουμε να δούμε συνέπεια και συνέχεια, ώστε να φανεί αν υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση ή είναι μία κίνηση τακτικισμού», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Εν τω μεταξύ, σήμερα στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ. Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι θα διατυπωθούν οι ελληνικές παρατηρήσεις επί των προτάσεων του Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Μια ειρηνική λύση για τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή. Μια δίκαιη και λογική προσέγγιση θα έχει θετική συμβολή. Η Τουρκία δεν επιβουλεύεται το έδαφος κανενός, αλλά είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανένα να υφαρπάξει κανένα δικαίωμά της», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι αυτό που απαιτεί η ΕΕ είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι έχουν σταματήσει οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.