Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή-άρθρο σε διάφορες μεγάλες εφημερίδες της Ευρώπης, σκοπός της οποίας ήταν, προφανώς, η παρουσίαση και υποστήριξη των ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και επεκτατισμό.
Όμως στην επιστολή-άρθρο, πέραν του ότι υπάρχει αναφορά σε «έγγραφη συμφωνία» που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο, από την οποία αποχώρησε η Τουρκία, υπάρχει και ένα ολίσθημα που πλήττει βάναυσα τα συμφέροντα της Ελλάδος.
Αναφερόμαστε στο μέρος εκείνο όπου ο πρωθυπουργός εξισώνει την Ελλάδα και την Τουρκία στο θέμα της Αν. Μεσογείου, απεμπολώντας στην ουσία δικαιώματα που αναγνωρίζονται στην πατρίδα μας από το Διεθνές Δίκαιο.
Αναφερόμαστε στο τμήμα του άρθρου: «Και φέτος το καλοκαίρι, αντιδρώντας στην υπογραφή μιας μακροχρόνιας, νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα, και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, επρόκειτο για μονομερή πράξη κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου».
Το σοβαρότατο πρόβλημα δημιουργείται από τη φράση «περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί».
Δεν βρέθηκε ένας διπλωμάτης να εξηγήσει στον πρωθυπουργό ότι, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, στην περιοχή αυτή κυριαρχικά δικαιώματα έχει μόνο η Ελλάδα και κανείς άλλος. Τα δικαιώματα αυτά η Ελλάδα τα έχει ipso facto, απλώς δεν μπορεί να τα ασκήσει, μέχρι να γίνει η οριοθέτηση, η οποία δεν επιτυγχάνεται ακριβώς επειδή η Τουρκία δυστροπεί και αρνείται πεισματικά την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Ελπίζουμε ότι πρόκειται για λάθος και όχι για εσκεμμένο ολίσθημα, και περιμένουμε να διορθωθεί – γιατί αν επικρατήσει αυτή η θέση, το σκεπτικό αυτό θα ισχύσει και στο Αιγαίο και στην ουσία θα είναι σαν να δείχνουμε «κατανόηση» και στη Γαλάζια Πατρίδα.
Εκτός κι αν έγινε αυτό που δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε.
Τέλος, για την περίπτωση που δεν το έχουν διαβάσει ορισμένοι από προηγούμενα άρθρα μας, η λύση στα προβλήματα είναι μία, με δύο βήματα:
- Πρώτον, επέκταση χωρικών υδάτων στα 12νμ, κίνηση με την οποία εκμηδενίζονται οι διεκδικήσεις της Τουρκίας.
- Δεύτερον, οριοθέτηση με Κύπρο, κίνηση με την οποία τελειώνουν και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο.
Περιμένουμε καρτερικά.
___
Υστερόγραφο: Για να μην ξεχνιόμαστε, αυτές είναι οι ελληνικές θάλασσες, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.