Με το κυβερνητικό σχέδιο να… σκοντάφτει στις αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ομάδων πολιτών που δηλώνουν ότι επιθυμούν το οριστικό κλείσιμο του κατεστραμμένου πλέον ΚΥΤ της Μόριας και τη μεταφορά των σχεδόν 13.000 φιλοξενούμενων από τη Λέσβο, η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Η απόφαση φιλοξενίας των ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών στο πλοίο που έδεσε στο Σίγρι τελικά δεν υλοποιήθηκε, και πλέον προωθείται άλλη προσωρινή λύση για τη στέγαση όσων βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο για τρίτη ημέρα εν μέσω πανδημίας.
Από χθες βρίσκονται στη Λέσβο τα υλικά για να στηθούν τέντες σε έκταση του Δημοσίου στην περιοχή του Καρά Τεπέ, σε πεδίο βολής. Στόχος, ωστόσο, της κυβέρνησης είναι να γίνουν εργασίες ώστε να ξαναλειτουργήσει το ΚΥΤ, «μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Προς το παρόν, χιλιάδες έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιο καταυλισμό από την είσοδο της Μυτιλήνης μέχρι το ΚΥΤ, στήνοντας σκηνές όπου μπορούν. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ, τόσο πιο γρήγορα θα μετακινηθεί στο λιμάνι της πόλης απ’ όπου πιστεύει ότι θα ταξιδέψει για Αθήνα.
Στο νησί έφτασαν το πρωί κλούβες των ΜΑΤ που παρατάχθηκαν κατά μήκος της διαδρομής που βρίσκονται οι πυρόπληκτοι. Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται και της ζέστης, διανέμεται φαγητό και νερό, ενώ από το πρωί προσωπικό του ΕΟΔΥ βρίσκεται επί τόπου με τρία αυτοκίνητα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο χάος που έχει δημιουργηθεί είναι άγνωστο πού βρίσκονται τα 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι στενές επαφές τους. Μιλώντας στο Sputnik ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέτζας έκανε λόγο για υγειονομική βόμβα. «Αυτή τη στιγμή έχει σκάσει μια υγειονομική βόμβα στο νησί μας κι εμείς είμαστε τελείως απληροφόρητοι με το αν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο», ανέφερε.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Από τη μεριά του, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις αιτιάσεις σε σχέση με το ότι οι αιτούντες άσυλο κοιμούνται στον δρόμο, επέρριψε την ευθύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Είπαμε να στηθεί μια έκτακτη δομή για να κοιμηθούν με ασφάλεια. Δυστυχώς, η αντιπρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν “να φύγουν όλοι σήμερα”. Αυτή ήταν η γραπτή θέση του δημάρχου Μυτιλήνης».