Το παιχνίδι της προκλητικής ρητορικής και των υψηλών τόνων συνεχίζει να παίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (χθες απείλησε με βαρύ τίμημα όλους όσοι σηκώνουν ανάστημα στην Τουρκία, κάνοντας λόγο και για ενεργοποίηση του στρατού), ωστόσο η χώρα του βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων, με τα… σύννεφα των κυρώσεων ολοένα και να πυκνώνουν.
Τα μηνύματα από Ευρώπη και ΗΠΑ για αποκλιμάκωση συνεχίζουν να φτάνουν στην Άγκυρα, η οποία βέβαια ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά από την Κομισιόν να τηρήσει ουδέτερη στάση.
Ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στην οποία σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών θα συζητηθεί το ζήτημα των μέτρων κατά της Τουρκίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθεί πρωτοβουλία πολυμερούς διάσκεψης που ενδεχομένως να «λειτουργήσει» σαν συνέχεια της τριμερούς στο Βερολίνο.
Ο Σαρλ Μισέλ την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λευκωσία και ενδεχομένως ο τρίτος σταθμός του ταξιδιού του να είναι η Άγκυρα. Ωστόσο, όπως διαμηνύει η ελληνική πλευρά, απαράβατος όρος από την ελληνική κυβέρνηση για την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας είναι αφενός να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις και αφετέρου στο τραπέζι των συζητήσεων να βρίσκεται και η Κύπρος.
Κομβικής σημασίας θεωρείται και το ραντεβού Μητσοτάκη-Μακρόν που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη πριν από την έναρξη των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Κορσική. Επί τάπητος θα τεθούν και οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας που περιλαμβάνει την αγορά, κατά πάσα πιθανότητα, 20 μαχητικών Ραφάλ, εκ των οποίων τα οκτώ θα είναι καινούργια.
Η διπλωματική σκακιέρα περιλαμβάνει και τον γερμανικό παράγοντα, με την Άνγκελα Μέρκελ να προσπαθεί να αξιοποιήσει το περιθώριο χρόνου που υπάρχει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Άλλωστε η Γερμανία αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει την πολιτική διαμεσολάβηση, παρά τις στρατιωτικές κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν.
Πάντως, η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν δεν λειτούργησε ως βαλβίδα εκτόνωσης της έντασης· αντιθέτως, ο Τούρκος πρόεδρος το… χρησιμοποίησε για να στείλει μηνύματα στο Παρίσι με το οποίο έχει ανοιχτούς λογαριασμούς λόγω της Λιβύης. Έτσι, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πιο πιθανό είναι πως αν χρειαστεί η Γερμανία θα «συρθεί» από τη Γαλλία στο δρόμο των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλα τα επίπεδα, επιζητά την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να δώσει χώρο για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων τόσο αναφορικά με ζητήματα που συνδέονται με την προ-ενταξιακή εταιρική σχέση με την Τουρκία, όσο και με το νέο πλαίσιο συμφωνίας για τη διαχείριση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, «το πότε και ποια θα είναι η λύση στο πρόβλημα των ημερών είναι ακόμη αβέβαιο παρά την ισχυρή πίεση που ασκεί το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων. Το βέβαιον είναι πως ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην περιοχή μας είναι μεγάλος».