Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη (10/9) στην Κορσική. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η συνάντηση θα γίνει πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει στο νησί της Μεσογείου εκείνη την ημέρα, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.
Στο επικείμενο τετ α τετ Μητσοτάκη-Μακρόν αναμένεται να συζητηθούν και οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Πέρα από τη συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επί τάπητος θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων (ήδη έχει ακουστεί έντονα η πρόθεση της Ελλάδας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και φρεγατών). Το εξοπλιστικό πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το επόμενο Σαββατοκύριακο, στη Θεσσαλονίκη
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο Σαρλ Μισέλ θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.
Τουρκική προκλητικότητα
Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο Στ. Πέτσας τόνισε: «Διαπιστώνεται ήδη ότι οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν. Ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου. Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων στον Έβρο.
»Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και αργότερα της Μονής της Χώρας, σε τζαμιά. Κορυφώθηκαν με την έξοδο του “Ορούτς Ρέις” και μονάδων του τουρκικού στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών.
»Σε όλο αυτό το διάστημα, η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας.
»Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε –και το αποδείξαμε υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο– την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται.
«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»
»Το μήνυμά μας –και το επανέλαβε πολλές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε, είτε να βρούμε λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».