Εξηγήσεις για την ατυχή δήλωσή του περί έναρξης διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας μετά από δική του διαμεσολάβηση, έδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ αποδεχόμενος στην ουσία ότι τα όσα είπε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το… μάζεμα ήρθε, δυστυχώς για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, αφότου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προλάβει να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι ψεύδεται και πως δεν είχε κάνει λάθος ο γγ του NATO.
«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις σε χαμηλό τεχνικό επίπεδο», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου.
Οι συζητήσεις είναι «υποβοηθητικές», «προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση. Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», υπογράμμισε.
«Η Ελλάδα ψεύδεται»
Με λίγες ώρες διαφορά, ο Τσαβούσογλου είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι ψεύδεται, πως είχε πει «ναι» στον διάλογο και μετά υπαναχώρησε. «Στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Έκανε κάποιες προτάσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει κάποια σύγκρουση, μας ρώτησε την άποψή μας για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο. Εμείς είπαμε ότι “είμαστε πάντα υπέρ των συνομιλιών”. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε τη γνώμη της Ελλάδας. Και η Ελλάδα είπε “εντάξει”. Και αφού είπε το “εντάξει”, το ΝΑΤΟ προέβη στη δήλωση. Δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα που λέει ψέματα. Για άλλη μια φορά έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του διαλόγου», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Μάλιστα έσπευσε να προσθέσει ότι «Εάν η Ελλάδα περιμένει από μας να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματά μας για να συναντηθούμε μαζί τους, αυτό δεν θα συμβεί. Όποιος έχει δίκιο δεν αποφεύγει τον διάλογο, αλλά η Ελλάδα γνωρίζει ότι έχει άδικο. Η χώρα που υποκινεί περισσότερο την Ελλάδα είναι η Γαλλία. Άλλος είναι ο καημός της Γαλλίας. Διαφορετικά, τι δουλειά έχει στην Ανατολική Μεσόγειο; Αν ήταν η Δυτική Μεσόγειος, θα το καταλαβαίναμε».
Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επανέλαβαν πως «Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει». Όπως εξήγησαν «O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Θα ήταν ευτυχής συγκυρία εάν η Τουρκία «επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του “Oruc Reis” και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές».