Ένα tweet από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, με παραπομπή στην επίσημη ιστοσελίδα της Συμμαχίας, άναψε χθες φωτιές στην Αθήνα που έσπευσε μέσω διπλωματικών πηγών να διαψεύσει την έναρξη διαλόγου σε τεχνικό επίπεδο με την Τουρκία. «Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», ήταν το ελληνικό σχόλιο σχετικά με την ανακοίνωση του Γενς Στόλτενμπεργκ ότι μετά από συζητήσεις που είχε με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφωνήθηκε η έναρξη τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ.
Από πού όμως άντλησε αυτό το θάρρος ο γγ του NATO; Διπλωματικοί αναλυτές μιλούν για αμερικανικό δάχτυλο ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επανέλαβαν πολλές φορές χθες ότι προύπόθεση διαλόγου αποτελεί η απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και όχι ένα έγγραφο που πήραν οι δύο πλευρές για να το απαντήσουν εντός μίας εβδομάδας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προφανώς θεωρεί εύκολο να επιλυθεί ένα διμερές πρόβλημα ετών εντός μίας εβδομάδας και με τη μία πλευρά να δέχεται συνεχώς απειλές για πόλεμο.
Η Τουρκία επιθυμεί τον διάλογο
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η αντίδραση της Άγκυρας, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι στηρίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης και την αποφυγή ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν και λέει «ναι» στο διάλογο, εντούτοις σημειώνει ότι πρόκειται για τη συνέχιση των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και δεν σχετίζεταιμε την επίλυση των διμερών θεμάτων.
Το… άδειασμα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία. «Επιπλέον, παρακολουθεί τη χώρα να εκτίθεται διεθνώς, διαψεύδοντας με κυβερνητικές διαρροές τον ΓΓ του ΝΑΤΟ», προστίθεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν
Και ενώ η Αθήνα διαμηνύει ότι αποκλιμάκωση θα υπάρξει μόνο με την άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο «προκλήθηκε από βήματα ή πρωτοβουλίες της Ελλάδας ή χωρών που την υποστηρίζουν».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι είναι απαράδεκτη η στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες στην «εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας».
Η Τουρκία, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, φέρεται να επενδύει στη Γερμανία. Σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι αναμένει την ειλικρινή διαμεσολάβηση τόσο του Βερολίνου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βέβαια, την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε μια ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού, με πλήρη στρατιωτική εξάρτυση και συνοδευόμενος από τον αρχηγό της τουρκικής Αεροπορίας την Τετάρτη πραγματοποίησε πτήση με F-16 πάνω από το Βόρειο Αιγαίο.
Ρωσία: Κανένα θέμα με τις ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Σε ό,τι αφορά τις NAVTEX που εκδόθηκαν από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας για ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, χθες το βράδυ η Άγκυρα ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος σε αυτές.
Με την Κύπρο να δηλώνει ότι είναι πάγια τουρκική τακτική το… καπέλωμα στην περιοχή, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι ακολουθήθηκε μια διαδικασία ρουτίνας που για άγνωστο λόγο «προβλημάτισε τους κακόβουλους σχολιαστές».
Στη Νέα Υόρκη ο Δένδιας
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Δένδιας.
Όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό, καθώς και το ρόλο του ΟΗΕ.