Σαφή θέση στα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να υιοθετούν οι ΗΠΑ, που με κάθε ευκαιρία στηλιτεύουν την τουρκική παραβατικότητα, τις καθημερινές λεκτικές αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ιστορική απόφαση της Ουάσινγκτον να άρει μερικώς το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο, το 1987, για μη φονικούς εξοπλισμούς (non-lethal).
Τη στροφή στην επί δεκαετίες πάγια πολιτική των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο πολιτικοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μάικ Πομπέο προέβησαν σε λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, των κινδύνων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ως αποτέλεσμα των προκλήσεων της Τουρκίας, με σαφή την τοποθέτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κυριάκος Κούσιος με γραπτή ανακοίνωσή του, σημειώνει πως ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές της καθόσον αφορά το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη αποστολής σαφών μηνυμάτων προς την τουρκική πλευρά προς αποτροπή της υλοποίησης των παράνομων σχεδιασμών της που όχι μόνο αντιβαίνουν στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, αλλά περαιτέρω δημιουργούν δυσκολίες στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.
Πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.
Η Άγκυρα αυξάνει τις εντάσεις και αποσταθεροποιεί την περιοχή
Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε νέα καταδίκη των ερευνών του «Oruç Reis», τονίζοντας πως οι κινήσεις αυτές αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.
«Λάθος η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ»
Την αντίθεσή του στην απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο εξέφρασε ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ.
Η Αμερικανίδα διπλωμάτης τον ενημέρωσε για την απόφαση των ΗΠΑ που αφορά το διάστημα 1 Οκτωβρίου 2020 – 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε στην Τζούντιθ Γκάρμπερ ότι η απόφαση η οποία λήφθηκε από τις ΗΠΑ δεν θα ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο και δεν θα υπηρετήσει την ειρήνη, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να παραμείνει εκτός της τράπεζας διαπραγματεύσεων και, όπως αναφέρεται, υπογράμμισε το λανθασμένο αυτής της απόφασης.
Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι απαραίτητη η συμβολή στις προσπάθειες εξοπλισμού στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά η βοήθεια για το διάλογο και τη συμφιλίωση, προσθέτοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν αποτελεί βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.