Εξίσου θερμός με τον Αύγουστο αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να δηλώνει από τη μία ανοιχτή στην προοπτική ενός διαλόγου με την Αθήνα, και από την άλλη να την κατηγορεί ως «ανίκανη» και ότι εξυπηρετεί το ρόλο του δολώματος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε σήμερα ότι η Τουρκία λέει «ναι» στο διάλογο για τα δικαιώματα στη Μεσόγειο και για τους πόρους, εφόσον η Ελλάδα είναι και αυτή ανοιχτή σε μια τέτοια προοπτική.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «εάν η στρατιωτικοποίηση [σ.σ. του Καστελόριζου) υπερβεί το συμφωνημένο όριο, η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα χάσει».
Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –δείχνοντας εμμέσως τη Γαλλία με την οποία υπάρχουν… ανοιχτοί λογαριασμοί στη Λιβύη–, υποστήριξε ότι «άλλες χώρες χρησιμοποιούν την Ελλάδα, που είναι ανίκανη, ως δόλωμα κατά μίας περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης, που είναι η Τουρκία». Ακόμα, χαρακτήρισε τις κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο ως «κινήσεις δικαιοσύνης».
Χθες ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι δεν θα επιτραπούν «η πειρατεία και η ληστεία» στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Στο πλαίσιο αυτό, το βράδυ της Δευτέρας η τουρκική πλευρά εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχή λίγο πιο βόρεια από το σημείο που περιλαμβανόταν στις προηγούμενες οδηγίες προς ναυτιλλομένους. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την Αθήνα να απαντά με αντί-NAVTEX.