Αν και η Ευρώπη προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να τηρεί προκλητική στάση και να κάνει ό,τι μπορεί για να εξοργίσει τους χριστιανούς ανά την υφήλιο.
Έτσι μετά τη μέγιστη προσβολή μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, σήμερα δημοσιεύτηκε στο τουρκικό ΦΕΚ και η απόφαση για μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας.
Η ιστορική Μονή της Χώρας που έως σήμερα λειτουργούσε ως μουσείο, χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ., στην Πύλη της Αδριανούπολης (Εντιρνέ Καπού) και διαθέτει μοναδικά ψηφιδωτά. Οι ντόπιοι την ονομάζουν Καριγέ Τζαμί ή Μουσείο Καριγέ.
Η απόφαση για τη μετατροπή της σε τζαμί ελήφθη πέρυσι από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο ωστόσο δεν είχε εφαρμοστεί. Με τη δημοσίευσή της στην τουρκική Εφημερίδα, που ακολούθησε την έκδοση απόφασης από τον Ερντογάν, η διαχείριση της ιστορικής Μονής μεταφέρεται στη Διεύθυνση Θρησκευτικών υποθέσεων στην περιοχή Φατίχ της Πόλης και ανοίγει ως χώρος λατρείας για τους μουσουλμάνους.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 1945 για τη χρήση της Μονής της Χώρας ως μουσείο ακυρώθηκε από την απόφαση του 19ου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας.
«Απόφαση που εκθέτει την Τουρκία»
Ως μία ακόμα πρόκληση χαρακτήρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος και έκανε λόγο για «απόφαση που εκθέτει την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα». Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση των τουρκικών Αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας, που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.
«Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση είναι απολύτως καταδικαστέα και καλεί την Τουρκία να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Μονή της Χώρας θεωρείται ως δεύτερος πιο σημαντικός ναός της Κωνσταντινούπολης.