Το «πράσινο φως» πήρε, σήμερα, από το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων της Αιγύπτου με την Ελλάδα, που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.
Απομένει πλέον μόνον η έγκριση της απόφασης από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.
«Σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και με το διεθνές δίκαιο είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων. Οπότε, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άαλ.
Ο πλούτος της Μεσογείου, πρόσθεσε, ώθησε ορισμένους να ενεργήσουν με προκλητικό τρόπο «στα χωρικά ύδατα και στις οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με ορισμένες χώρες». Όπως τόνισε «Αυτή η συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο».
«Σήμερα ψηφίσαμε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Οι Αιγύπτιοι εγκρίναμε την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Τους χαιρετισμούς μας στην αιγυπτιακή πολιτική και επί των εξωτερικών ηγεσία γι’ αυτή την ιστορική συμφωνία “σε πείσμα” των φιλοδοξιών των πειρατών της Μεσογείου», έγραψε το μέλος του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Ταρέκ Ελ Κουλί στο Twitter.
Χθες είχε πάρει την έγκριση της Επιτροπής Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου. Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφέρεται ότι τα μέλη της – βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι «η συμφωνία μεταξύ των δύο Δημοκρατιών, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο».
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Κάτσικας.