Με αυστηρό διάβημα απάντησε η Ελλάδα στην παράνομη και προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και την Τρίτη θα ενημερώσει τους αρχηγούς των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.
Το διάβημα διενεργήθηκε μετά από οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο τουρκικό ΥΠΕΞ το απόγευμα της Δευτέρας.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε στον ΓΓ του NATO τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
(Φωτ.: Twitter.com / tcsavunma)
Νωρίτερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνομίλησε με υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.
Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας ενόχλησαν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε σήμερα τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων».
Σε μια σύντομη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν είπε πως «η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της. Φανερά εκνευρισμένος είπε ότι αν και είχε συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο η Άγκυρα να μην κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, «η Ελλάδα έδειξε τις αλγεινές της προθέσεις με την συμφωνία της με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ».
«H Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα νόμιμα δικαιώματα, στα εδάφη ή στις θάλασσες των άλλων. Όμως θέλουμε κι εμείς να μας προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε να αγνοούν την Τουρκία με την τεράστια έκταση των 780 τετρ. χιλιομέτρων εδαφών και να προσπαθήσουν να την εγκλωβίσουν στις ακτές της με κάποια νησιά λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στον κόσμο καμία χώρα δεν σκύβει το κεφάλι σε ένα τέτοιο ηλίθιο και αβάσιμο αίτημα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.