Υπάρχει «μαύρη λίστα» στην Τουρκία που περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων πολιτών; Το ερώτημα αυτό ίσως θα πρέπει να αρχίσει να απασχολεί σοβαρά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς μέσα σε επτά μήνες οι τουρκικές Αρχές έχουν αρνηθεί την είσοδο τουλάχιστον σε τρεις Έλληνες ποντιακής καταγωγής οι οποίοι έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν τη γειτονική χώρα, και ιδίως τον Εύξεινο Πόντο.
Κοινή συνισταμένη σε όλα τα περιστατικά είναι ότι δεν υπήρξε καμία εξήγηση για την απαγόρευση εισόδου, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να δηλώνουν άγνοια.
Τον περασμένο Ιανουάριο ο Κώστας Αλεξανδρίδης, ιδρυτής και πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Τραπεζούντα. Οι τουρκικές Αρχές τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων.
Στις 21 Ιουλίου ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης, ο οποίος έχει «ενώσει» πολλές φορές τρέχοντας πόλεις της Ελλάδας με πόλεις της Τουρκίας, ενημερώθηκε στο τελωνείο των Κήπων ότι δεν μπορεί να μπει στο τουρκικό έδαφος.
Έξι μέρες μετά, στις 27 Ιουλίου, ένας ακόμα Έλληνας ποντιακής καταγωγής, ο συγγραφέας Μιχάλης Καϊκουνίδης, ενημερώθηκε και πάλι στους Κήπους ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου.
Το pontosnews.gr επικοινώνησε με τον Μιχάλη Καϊκουνίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε το περιστατικό: «Ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, γύρω στη 1:00, πέρασα το τελωνείο Κήπων προς Τουρκία για ένα ακόμη ευλαβικό προσκύνημα στα πάτρια εδάφη. Εκεί μου ανακοινώθηκε ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου για μένα και το αυτοκίνητό μου, και έβγαλαν φωτοτυπίες την ταυτότητα και το διαβατήριό μου», ανέφερε.
Αυτό δεν θα ήταν το πρώτο του ταξίδι στην Τουρκία· την επισκέπτεται κάθε χρόνο από το 2007, με εξαίρεση το 2018 – τη χρονιά που ήταν κρατούμενοι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης.
«Ζητώντας εξηγήσεις, στο γραφείο του προϊστάμενου αστυνομικού που με οδήγησαν, μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν το λόγο και για πόσο θα ισχύσει η απαγόρευση, και να απευθυνθώ στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ο προϊστάμενος αστυνομικός συμπλήρωσε μια φόρμα εγγράφου βάζοντας κάτω δεξιά το όνομά μου και μου υπέδειξε να υπογράψω. Δεν κατάλαβα το περιεχόμενο, φυσικά αρνήθηκα να βάλω υπογραφή και αποχώρησα», λέει.
Όταν την επόμενη μέρα ο Μιχάλης Καϊκουνίδης όντως πήγε στο προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, οι υπάλληλοι δήλωσαν άγνοια και τόνισαν ότι δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η είσοδος καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες.
«Μου είπαν δε ότι μάλλον από τα σύνορα με έστειλαν εκεί για να με ξεφορτωθούν», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι έδωσε και εκεί τα στοιχεία ταυτότητας και διαβατηρίου παίρνοντας την υπόσχεση ότι σύντομα θα έχει κάποια απάντηση. Μέχρι σήμερα, πάντως, ο συγγραφέας δεν γνωρίζει γιατί είναι persona non grata στην Τουρκία.
Σε επικοινωνία που είχε με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε την απάντηση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος απαγόρευσης εισόδου και κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβεί.
«Για την ώρα δεν θα προσπαθήσω να περάσω στην Τουρκία, αλλά θα το επιχειρήσω σίγουρα πάλι του χρόνου το καλοκαίρι. Φυσικά και φοβάμαι τον ισόβιο αποκλεισμό», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του pontos-news.gr.
Ποιος είναι ο Μιχάλης Καϊκουνίδης
Συγγραφέας βιβλίων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο και τη Μικρά Ασία, ο Μιχάλης Καϊκουνίδης συμμετέχει συχνά σε εκδηλώσεις ποντιακών συλλόγων, κυρίως στον Έβρο, παρουσιάζοντας κομμάτια της έρευνάς του που αφορούν τη λαογραφία αλλά και τα μοναστήρια και τις εκκλησίες του Πόντου.
Κάθε χρόνο επισκέπτεται όλες τις περιοχές: Σινώπη, Πάφρα, Σαμψούντα, Οινόη, Κοτύωρα, Κερασούντα, Τρίπολη, Τραπεζούντα, Σούρμενα, Αμάσεια, Κασταμονή, Σεβάστεια, Αργυρούπολη, Ακ νταγ Μαντέν.
«Εκτός από τα γνωστά μοναστήρια επισκέπτομαι και αναδεικνύω όποια εκκλησία ελληνική σώζεται στον Πόντο, και αγιάζω με λάδι, αγίασμα την Παναγία Σουμελά του Βερμίου, καρβουνάκια, κόλλυβα, θυμίαμα, λάδι με φιτίλι και με ψαλμωδίες από λειτουργία των Μετεώρων», εξηγεί. Όπως λέει, το ίδιο κάνει και σε τόπους μαρτυρίων των Ελλήνων, όπως το Κιζ Καλεσί.
«Επίσης, επισκέπτομαι χωριά του δυτικού Πόντου στη Σαμψούντα που αφανίστηκαν, όπως το Τσιμενλί, και βουνά όπου έγιναν τρομερές μάχες, όπως το Αγιούτεπε. Ανεβάζω ανάλογα βίντεο με σχόλιά μου στο facebook για όλα αυτά, για το τι έγινε και πώς γενοκτονήθηκαν οι πρόγονοί μας. Έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο εκεί, Τούρκους και εξισλαμισμένους Έλληνες, και αποτελώ γέφυρα επικοινωνίας», σημείωσε ο Μιχάλης Καϊκουνίδης.
Κάνει δε την εκτίμηση ότι όλα τα παραπάνω ενδεχομένως να οδήγησαν τις τουρκικές Αρχές στο να τον βάλουν στη μαύρη λίστα. Αλλά υπόσχεται ότι δεν θα παρατήσει την προσπάθεια: «Με περιμένουν να πάω και να ξαναπάω», κατέληξε.