Μεγαλωμένος σε καθαρά ποντιακό περιβάλλον, και με τις ανάλογες αξίες, ο λυράρης Αναστάσιος Καζαντζίδης κάθε φορά εντυπωσιάζει με το ταλέντο του. Σήμερα ζει με την οικογένειά του στην Πτολεμαΐδα, αλλά τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο καταγωγής του, την Αναρράχη Εορδαίας, απ’ όπου ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα.
Έχει συνεργαστεί με δεκάδες καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής σκηνής και έχει ταξιδέψει σε αρκετά μέρη του κόσμου προκειμένου να βρεθεί κοντά στους ομογενείς.
Το ξεκίνημά του θα έλεγε κανείς ότι ήταν αναμενόμενο, καθώς και ο πατέρας του Κωνσταντίνος ήταν αναγνωρισμένος λυράρης. «Από μικρή ηλικία, και λόγω της άμεσης επαφής που είχα με άτομα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους την ποντιακή διάλεκτο, ασχολήθηκα με το τραγούδι και τη ποντιακή μουσική. Βιώματα που είχα από τον πατέρα μου Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν λυράρης και τραγουδιστής όχι μόνο στην περιοχή της Εορδαίας αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησα μαθήματα λύρας στην Ένωση Ποντίων Εορδαίας με τον αείμνηστο Λαμπριανό Κοσμίδη.
»Από 1996 έως το 2000 ήμουν πρώτος λυράρης του Συλλόγου Ποντίων Αναρράχης, λαμβάνοντας μέρος σε δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ακολούθησε το ταξίδι μου στις ΗΠΑ ως λυράρης της θεατρικής ομάδας του σωματείου, και κάπως έτσι ξεκίνησα αργότερα και τις επαγγελματικές μου εμφανίσεις» αναφέρει στο pontos-news.gr ο Αναστάσιος Καζαντζίδης.
(Βίντεο: Undici Video Productions)
Δισκογραφικές δουλειές
Από το 2006 αρχίζει να εμφανίζεται στο ποντιακό κέντρο διασκέδασης «Τ’ αναλλαγάδ‘» στην Πτολεμαΐδα και να συνεργάζεται με όλους σχεδόν τους Πόντιους καλλιτέχνες. Έτσι έρχονται και οι δισκογραφικές δουλειές που κερδίζουν την αμέριστη αγάπη του κοινού.
Το 2008 σε συνεργασία με τον συνθέτη-στιχουργό Ιωάννη Μάγγο κυκλοφορεί η πρώτη του επαγγελματική δουλειά με τίτλο Εμάεψες το καρδόπο μ’.
Ακολουθεί το 2013 το CD Μια βραδιά στο Βαλεντίνο και το κομμάτι της Γεσθημανής Παπαδοπούλου και του Απόλα Λέρμι «Κάεται η κάρδια μ’». Επόμενα κομμάτια του, ενδεικτικά, είναι τα «Γιαβρόπο μ’ είσαι τ’ εμόν’», και «Τη μάνας τα κλαδία», ενώ ο τελευταίος του δίσκος φέρει τίτλο Τον φέγγον παρακάλεσα.
(Βίντεο: Νίκος Αλβανούδης)
Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται στο κέντρο διασκέδασης «Αποικία» στη Θεσσαλονίκη, ενώ ετοιμάζει ένα καινούργιο live CD, το οποίο πήγε λίγο πίσω λόγω της πανδημίας.
Το πρότζεκτ «Ποντιόπουλα χορεύνε», στο οποίο συμμετείχε, πήρε το πρώτο βραβείο ρομποτικής στην Ελλάδα.
Εν μέσω καραντίνας ο Αναστάσιος Καζαντζίδης δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τη νηπιαγωγό του σχολείου Αναρράχης-Εμπορίου Ευγενία Κατσάλη, ώστε να συμμετάσχει στο εγχείρημα των παιδιών που κατασκεύασαν ρομπότ που χορεύουνε ποντιακά, γράφοντας το κομμάτι που θα πλαισίωνε το βίντεο. «Χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησα θετικά και άρχισα να γράφω τη μουσική πρώτα και μετά το στίχο σε συνεργασία με τον στιχουργό και ξάδερφό μου Ιωάννη Μάγγο.
»Ο τίτλος του τραγουδιού είναι “Ποντιόπουλα χορεύνε”, και όλα τα παιδιά το διασκέδασαν με τη ψυχή τους τονίζοντας πως αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες μέρες για όλους μας δεν μπορούσαν να πιάνονται χέρι-χέρι για να χορέψουνε όπως αναφέρεται και στον δεύτερο στίχο του κομματιού.
»Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το πρότζεκτ αυτό κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο ρομποτικής στην Ελλάδα και είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι για αυτά τα μικρά Ποντιόπουλα» καταλήγει ο καλλιτέχνης.