Επειδή έχει αναπτυχθεί –για πολλοστή φορά– φιλολογία και ρητορική για επικείμενο θερμό επεισόδιο που θα προκαλέσει η Τουρκία, θα παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία και το δικό μας σκεπτικό για το θέμα.
- Πρώτον, η Τουρκία έχει εισβάλει στο Νότιο Κουρδιστάν – Βόρειο Ιράκ και διατηρεί εκεί σε περισσότερες από είκοσι βάσεις και φυλάκια στρατεύματα, κυρίως ειδικές δυνάμεις, που αγγίζουν τους 10.000 άνδρες.
- Δεύτερον, έχει εισβάλει στη Συρία, σε τέσσερις περιοχές, με τη σειρά Αλ Μπαμπ – Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ιντλίμπ και Σερεκάνιγιε – Γκίρε Σπι, διατηρώντας σε όλες περισσότερους από 10.000 άνδρες, με περίπου 1.000 άρματα, τεθωρακισμένα οχήματα και βαριά πυροβόλα, ορισμένα από τα οποία τα μετακίνησε από σχηματισμούς της 1ης Στρατιάς, στην Αν. Θράκη.
- Τρίτον, έχει εισβάλει στη Λιβύη, όπου απασχολεί περίπου 1.000 άνδρες, κυρίως αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, ενώ στις ακτές της Λιβύης δραστηριοποιούνται περί τις επτά φρεγάτες και δύο υποβρύχια.
Όσον αφορά δε τη Λιβύη, αποτελεί τον βασικό πυλώνα της πολιτικής της Τουρκίας, στον οποίο στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της Άγκυρας για την Αν. Μεσόγειο, την οποία θέλει να ελέγξει σε μεγάλο βαθμό, εξοβελίζοντας απ’ αυτήν την Κύπρο και την Ελλάδα.
Το εγχείρημα της Τουρκίας στη Λιβύη, όπου, πρέπει να σημειώσουμε, έχει πλέον αποκτήσει σοβαρά ερείσματα, θα είναι ημιτελές και μη βιώσιμο αν δεν ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών αποθεμάτων και εγκαταστάσεων, που βρίσκεται στη Σύρτη και την περιοχή Αλ Τζούφρα, νοτίως της Σύρτης.
Για το λόγο αυτόν η Τουρκία έχει στρέψει την προσοχή της κυρίως στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, κάτι που γίνεται φανερό από τις επισκέψεις κορυφαίων υπουργών στην Τρίπολη και του αρχηγού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, εσχάτως.
Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, ένα θερμό επεισόδιο με πρωτοβουλία της Τουρκίας δεν είναι προς το συμφέρον της, γιατί το δόγμα που εφαρμόζει εναντίον της χώρας μας αποδίδει για την ίδια χωρίς θερμό επεισόδιο, αφού η πατρίδα μας συνεχώς υποχωρεί στις τουρκικές διεκδικήσεις και απειλές.
Αυτό είναι μια γενική εκτίμηση.
Όσον αφορά δε τη συγκεκριμένη συγκυρία, όσο η Τουρκία είναι επικεντρωμένη στα μέτωπα της Λιβύης, θα ήταν έξω από κάθε λογική να προκαλέσει ένα σχεδιασμένο από την ίδια θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.
Φυσικά δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί, αν λειτουργήσουν αστάθμητοι παράγοντες – όπως για παράδειγμα ένα ατύχημα στο Αιγαίο.
Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε ότι η ανάλυσή μας δεν αφορά την περίπτωση να στείλει η Τουρκία ερευνητικό πλοίο σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ανατολικά της Κρήτης, Καρπάθου, Κάσου, Ρόδου.
Εκεί η Ελλάδα έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα αντιδράσει και τότε δεν θα έχουμε απλώς ένα θερμό επεισόδιο, αλλά γενικευμένο πόλεμο.
Καλό καλοκαίρι.