O Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7 (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα), στην οποία συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης περιφερειακά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή της Μεσογείου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δημοσίευσης σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Από την πλευρά των υπουργών των MED 7 εκφράστηκε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και τονίστηκε ότι όλα τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας.
Στην κοινή δήλωση που υιοθέτησαν όλοι οι υπουργοί μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, μεταξύ άλλων τονίστηκαν τα εξής: «Επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και την Ελλάδα και καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ. Μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα περιοχή της Μεσογείου αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για το μέλλον της Ευρώπης και είναι προς το συμφέρον της ΕΕ στο σύνολό της».
Επιπλέον, οι υπουργοί επεσήμαναν ότι για την έξοδο από την παρούσα κρίση απαιτείται ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης, το οποίο θα στηρίζεται στην έμπρακτη αλληλεγγύη, και χαιρέτισαν την πρόσφατη πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όσον αφορά στη μετανάστευση, τονίστηκε ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Σημειώθηκε ότι η επικείμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να έχει ως βάση την από κοινού ευθύνη και την αλληλεγγύη και να παρέχει συνδρομή στα κράτη-μέλη που πλήττονται περισσότερο.