Για την ψυχή του Λάζαρου, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι νοικοκυρές ζυμώνουν το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες», ή αλλιώς και «Λαζαρούδια».
Τους δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες.
Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «Λαζάρηδες» πλάθουν, και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.
Τη συνταγή την δίνει και ο Άκης Πετρετζίκης, ως εξής:
- 400 γρ. χλιαρό νερό
- 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κανέλλα
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- ½ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. σταφίδες
- 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 40 γαρίφαλα
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10΄ μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.
- Χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10΄ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να δέσει το ζυμάρι.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30΄.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα. Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια ώστε να φτιάξουμε το μίγμα της γέμισης.
- Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε δύο χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά.
- Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια.
- Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30΄.
- Πηγή: akispetretzikis.com.