Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ξεκαθάρισε ότι εξετάζεται ο χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις καθώς παρατηρείται κατάχρηση τόσο στον ημερήσιο αριθμό των μετακινήσεων όσο και στο χρόνο αυτών.
Επίσης, άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός, το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Σχολιάζοντας τις ουρές που παρατηρούνται έξω από τις τράπεζες και τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία, κάλεσε όσους μπορούν και ειδικά τους ανθρώπους άνω των 70 ετών να κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά, ενώ όπως είπε εξετάζεται η μείωση των προμηθειών από τις τράπεζες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Διαβάστε στη συνέχεια αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη:
Για τις ουρές στις τράπεζες
«Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που θα μπορούσε να κάνει τις συναλλαγές με τις τράπεζες από το σπίτι του, προτιμά να πάει στα γκισέ. Είναι λάθος. Προσπαθήσαμε και χθες να δείξουμε –και με την παρουσία του κ. Πιτσιλή και της κυρίας Απαλαγάκη, από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στην κοινή συνέντευξη Τύπου– ότι έχει ρυθμιστεί όλες οι οφειλές, που έχουν άνθρωποι πάνω των 70 ετών να πληρωθούν αργότερα και δεν χρειάζεται να συνωστίζεται κανείς στο γκισέ της τράπεζας. Τους καλούμε να κάνουν τις συναλλαγές τους από το σπίτι τους. Να μην υπονομεύσει κανείς την εθνική προσπάθεια για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες των τραπεζών, οι οποίες είναι όντως υψηλές, κάνουμε συνεχώς προσπάθειες, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για τη μείωσή τους. Ιδίως, μάλιστα, αυτή τη στιγμή που γίνεται και μια προσπάθεια από τις τράπεζες να στρέψουν τον κόσμο προς τα ΑΤΜ».
Για τον χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις
«Εξετάζουμε μια σύσφιξη στο χρόνο κάθε μετακίνησης για τον εξής απλό λόγο: Στην πλειονότητά τους –και αξίζουν συγχαρητήρια– οι Έλληνες και Ελληνίδες, συμμορφώνονται στα δύσκολα μέτρα που έχουμε αναγκαστεί να πάρουμε. Υπάρχει, όμως, και ένα μερίδιο του πληθυσμού που κάνει κατάχρηση. Για φανταστείτε, να βάζει κανείς κάθε ώρα από μια από τις έξι διαφορετικές αιτίες που προβλέπονται στο έντυπο, για να βγαίνει συνεχώς έξω. Μπορεί να βγαίνει μία, δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός. Και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζει τρόπους ώστε να διασφαλιστεί αυτό και με την αποστολή SMS στο 13033, όχι μόνο με το έντυπο.
»Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που συγκεντρώνεται ο κόσμος. Έχουμε παρατηρήσει υπερβολές, όπως στην παραλία της Θεσσαλονίκης και σε άλλα σημεία. Εξετάζουμε τις περιπτώσεις αυτές προκειμένου εάν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα. Η Ελλάδα πήρε αυστηρά μέτρα και τα πήρε γρήγορα. Και γι’ αυτό έχει μία καλύτερη εξέλιξη, σε σχέση με τα κρούσματα, τους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και για τους θανάτους, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ακολουθήσουμε τις οδηγίες, τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες».
Για το Πάσχα
«Εξετάζουμε την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να γίνουν, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Περιμένουμε να δούμε, σήμερα, τι θα αποφασίσει και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Έχουμε ήδη πει ότι αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στο χωριό μας. Δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Θα γιορτάσουμε με την πίστη μέσα μας, γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια στιγμιαία επιπολαιότητα να στοιχίσει τη ζωή ενός ανθρώπου που αγαπάμε. Κανένα Πάσχα στο μέλλον δεν θα είναι το ίδιο, εάν εξαιτίας αυτής της επιπολαιότητας χάσουμε ανθρώπους που αγαπάμε. Γι’ αυτό φέτος θα γιορτάσουμε το Πάσχα διαφορετικά.
»Θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό ο οποίος είναι δεδομένος σε αυτές τις συνθήκες. Ξέρετε τι γίνεται στα χωριά όπως και τι γίνεται στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις στις πυλωτές των πολυκατοικιών. Μη γελιόμαστε μεταξύ μας. Είναι ένα σημείο, όπου θα μαζευτεί κόσμος. Δεν λέει κανείς να μην πάρει το αρνί, το κατσίκι, ό,τι επιθυμεί και να το βάλει στον φούρνο του. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τους κτηνοτρόφους μας, που πουλάνε αυτή την περίοδο τα αρνιά τους και τα ερίφια».