Στη λειτουργία 70 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό, συγκριτικά με τις 30 κλίνες που υπήρχαν στον «Ευαγγελισμό», αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για τη νόσο Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα, αναφέρεται η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.
Όπως τονίζει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», «αυτήν τη στιγμή υπάρχει επάρκεια σε κρεβάτια ΜΕΘ που προορίζονται για τους ασθενείς με Covid-19».
Όταν ερωτάται τι θα συμβεί στο απευκταίο σενάριο να απαιτηθούν 1.000 κρεβάτια μέσα στον Απρίλιο, επισημαίνει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας είναι ακόμη ελεγχόμενος».
Ελπίζει ότι δεν φτάσουμε στην Ελλάδα στο σημείο να επιλέγουμε ποιοι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και ποιοι όχι, όπως συμβαίνει στην Ιταλία και την Ισπανία, καθώς, όπως λέει, «έχουν ληφθεί εγκαίρως μέτρα από το υπουργείο Υγείας για την προστασία του πληθυσμού». Συμπληρώνει ότι «όσο οι πολίτες συμμορφώνονται με τις οδηγίες και η καμπύλη δεν εκτοξεύεται αλλά διατηρείται σε χαμηλή πορεία, είμαστε αισιόδοξοι».
Από τα διεθνή δεδομένα προκύπτει, όπως λέει, ότι «εφόσον ο ασθενής δεν έχει υποκείμενα νοσήματα, η έκβαση φαίνεται να είναι καλή στη ΜΕΘ. Οι ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στη ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο». Ωστόσο επισημαίνει ότι οι ασθενείς με δυσοίωνη πρόγνωση είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας. Εξηγεί ακόμη ότι για τη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19 θα χρησιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες ΜΕΘ. «Δομικά είναι οι ίδιες ΜΕΘ, αλλά έχουν εξοπλιστεί με κλειστά κυκλώματα αναπνευστήρων, στολές και ειδικές μάσκες, και λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού για αποφυγή μόλυνσης από τον ιό» αναφέρει.
Η Αναστασία Κοτανίδου (πηγή: Youtube)
Διάγνωση από το τηλέφωνο;
Όταν ρωτήθηκε αν ο κλινικός γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση κάποιας επιπλοκής του κορονοϊού, όπως η πνευμονία, από το τηλέφωνο, χωρίς να ακροαστεί τον ασθενή και να κάνει απεικονιστικές εξετάσεις, η Αν. Κοτανίδου απάντησε πως «αρχικά η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει από το τηλέφωνο για Covid-19. Η οδηγία του ΕΟΔΥ “μείνετε σπίτι” αφορά ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία». Τα άτομα υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες κ.ά.) που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια, οφείλουν να είναι σε επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό τους» επισημαίνει, και συμπληρώνει: «δύσπνοια, ταχύπνοια και ο κορεσμός οξυγόνου κάτω από 95% θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον για νοσηλεία».
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη της Αν. Κοτανίδου.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Κεφαλογιάννης.