H Ελλάδα διαπράττει ένα νέο λάθος στις σχέσεις με την Αλβανία, καίγοντας το χαρτί που έχει στη διάθεσή της για να αναχαιτίσει την εγκληματική πολιτική Ράμα και να θέσει σε τροχιά μια δίκαιη επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν με τη γειτονική αυτή χώρα.
Προσφάτως υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Ράμα, αντιγράφοντας τις τουρκικές μεθόδους, σχεδιάζει τον εποικισμό της περιοχής της Βορείου Ηπείρου, όπου ζει η ελληνική μειονότητα.
Συμφώνησε, συγκεκριμένα, με την Άγκυρα να δεχθεί τη μεταφορά και εγκατάσταση στην Αλβανία 30.000 μουσουλμάνων μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία. Είναι πολύ πιθανό αυτοί οι 30.000 άνθρωποι να μην είναι απλοί μετανάστες, αλλά να προέρχονται από τους μισθοφόρους που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για τους υβριδικούς πολέμους του στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι ότι το σχέδιο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται, τη στιγμή μάλιστα που επίκειται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ν’ αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τα Σκόπια για την ένταξή τους στην ΕΕ.
Η αλβανική κυβέρνηση παρουσιάζει τη συμφωνία με την Τουρκία ως χειρονομία-συμβολή της Αλβανίας στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, που ταλανίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον, το σχέδιο αυτό συνδυάζεται με το νόμο που θέσπισε η αλβανική κυβέρνηση για απαλλοτριώσεις εξπρές, που στρέφονται ουσιαστικά κατά της ελληνικής μειονότητας και ιδίως των περιουσιών κοντά στη θάλασσα των κατοίκων της Χειμάρρας.
Εκκρεμούν, ως γνωστόν, και άλλα θέματα με την Αλβανία. Είναι, γενικότερα, το θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ.
Σε ό,τι αφορά την τελευταία, πρέπει να υπομνησθεί ότι η Διεθνής Σύμβαση για το Θαλάσσιο Δίκαιο έχει επικυρωθεί και από όλες τις χώρες μέλη, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως συλλογικότητα, και αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Το σημαντικότερο όμως για την Ελλάδα είναι η στρατηγική συμμαχία που αναπτύσσει με την Άγκυρα, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της σε περίπου 700.000 Αλβανούς και δεν περιορίσθηκε να τους δώσει πράσινη κάρτα εργασίας, αλλά προχώρησε σε πλήρη ένταξή τους και σε σταδιακή παραχώρηση ιθαγένειας. Η Αλβανία παραχώρησε διευκολύνσεις στην Τουρκία στη βάση υποβρυχίων στην Αυλώνα, δημιουργώντας στρατηγική τουρκική απειλή κατά της Ελλάδας στο Ιόνιο. Η απειλή αυτή επαυξάνεται από την ανάπτυξη της στρατιωτικής τουρκοαλβανικής συνεργασίας σε άλλους τομείς, αλλά και με την εγκατάσταση κοντά στα ελληνικά σύνορα 30.000 μουσουλμάνων μεταναστών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση, σε ρόλο Τούρκων ακιντζήδων.
Η ελληνική πλευρά δικαιολογείται για το πράσινο φως που δίνει τώρα, ότι θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει βέτο στο άνοιγμα και στο κλείσιμο κάθε κεφαλαίου μετά. Η εφεκτική όμως αυτή στάση ερμηνεύεται από την άλλη πλευρά ως αδυναμία της Ελλάδας, που δεν τολμά ν’ αντιταχθεί στην πολιτική των μεγάλων, κατά πρώτο λόγο της Γερμανίας αλλά και των ΗΠΑ, που θέλουν τη συγχώνευση των δυτικών Βαλκανίων στους λεγομένους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Με το σκεπτικό αυτό, η αλβανική πλευρά εκτιμά ότι δεν χρειάζεται να συζητήσει και να διαπραγματευθεί σοβαρά με την Αθήνα, γιατί οι μεγάλοι, για το δικό τους γεωπολιτικό συμφέρον, θα πιέσουν την Ελλάδα να μην φέρει προσκόμματα και δημιουργήσει εμπόδια στην αλβανική ένταξη.
Η Ελλάδα όμως έχει ιδιαίτερα συμφέροντα και προβλήματα με την Αλβανία, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσα από την ίδια οπτική. Πρέπει γι’ αυτό να εναρμονίζει την πολιτική της με τους άλλους, όσο αυτό είναι δυνατό, αλλά να είναι παραλλήλως έτοιμη να ασκήσει, στο ευρωπαϊκό αλλά και στο διμερές επίπεδο, τις απαραίτητες πιέσεις για την υπεράσπιση των δικών της ιδιαίτερων συμφερόντων.
Περικλής Νεάρχου
- Πηγή: facebook.