Ο νεαρός λυράρης και τραγουδιστής Μίλτος Κυριλλίδης μόλις επέστρεψε από την Αυστραλία, όπου παρευρέθηκε ως επίσημος καλεσμένος στο 13ο Συναπάντημα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, και μιλά στο pontos-news.gr για τη συγκλονιστική εμπειρία του να παίξει ποντιακή μουσική σε ομογενείς στην άλλη μεριά της Γης.
«Με άφησε άναυδο η φιλοξενία των ομογενών στην Αυστραλία, ενώ δεν με ήξεραν προσωπικά μου άνοιξαν τα σπίτια τους και με φιλοξένησαν σαν να ήμουν μέλος των οικογενειών τους. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου» λέει o Μίλτος Κυριλλίδης.
Το ταξίδι του ξεκίνησε αρχές Μαρτίου με προορισμό την Αδελαΐδα. Εκεί συμμετείχε σε παρακάθ’ αλλά και στον ετήσιο χορό της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας. «Εντυπωσιάστηκα που είδα την τόσο μεγάλη συμμετοχή των νέων στις εκδηλώσεις αυτές. Όταν βγήκαν να χορέψουν τα χορευτικά τμήματα την ημέρα του ετήσιου χορού, έμεινα με ανοιχτό το στόμα. Δεν περίμενα με τίποτα να δω τέτοια αρμονία και συγχρονισμό από παιδιά ομογενειακών σωματείων. Το πιο ανατριχιαστικό στιγμιότυπο ήταν όταν όλα τα νέα παιδιά χόρεψαν το χορό σέρρα» συμπληρώνει.
(Φωτ.: Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας)
Όσο για την πιο συγκινητική στιγμή του ταξιδιού του, λέει στο pontos-news.gr: «Με κάλεσαν στη σκηνή και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Στεφανίδης, μου απένειμε το βραβείο “Κτενίδης” και είπε ότι το βραβείο αυτό πήρε την ονομασία του από τον Πόντιο συγγραφέα Φίλωνα Κτενίδη, και με αυτό αναγνωρίζεται η αφοσίωση ενός ατόμου στη διατήρηση του ελληνικού ποντιακού πολιτισμού. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα φοβερά συγκινημένος».
Συμμετείχε επίσης σε παρακάθ’ του Συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» Μελβούρνης και στον μεγάλο χορό στο Σίδνεϊ από τα σωματεία «Ποντοξενιτέας», «Παναγία Σουμελά» Νέας Νότιας Ουαλίας και «Διογένης» Wollongong.
Όσο για την πορεία του μέχρι τώρα, είναι πολύ πλούσια παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ο Μίλτος Κυριλλίδης γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στη Νίκαια Αττικής. Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με την παραδοσιακή ποντιακή μουσική και τον κέρδισε το ηχόχρωμα της ποντιακής λύρας, ενώ έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα της ποντιακής μουσικής σκηνής. Μεντοράς του είναι ο Γιώργος Ατματσίδης, ο οποίος τον καθοδήγησε και τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές του στη φωνητική και ορθοφωνία στο Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου.
«Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως όραμά μου είναι να ζήσω και να δω την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε έναν καθ’ όλα αδελφοποιημένο ποντιακό χώρο» καταλήγει.