Σήμερα, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο, σηματοδοτώντας την πρώτη υπερπανσέληνο του 2020. Αν και το φαινόμενο δεν θα δώσει το φωτεινότερο δυνατό φεγγάρι (θα ακολουθήσουν τρεις «πραγματικές» υπερπανσέληνοι μέσα στο 2020), εν τούτοις η Σελήνη θα είναι διαφορετική.
Το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απόψε η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Στη Βόρεια Αμερική, αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή τα παλαιότερα χρόνια ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε…παγανιά).
Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επίσημος αστρονομικός, αλλά χρησιμοποιήθηκε (μετά τη δεκαετία του 1970) από αστρολόγους και άρχισε σταδιακά να καθιερώνεται για τις περιγραφές του φαινομένου.
- Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.