Οι Αγιορείτες μοναχοί φημίζονται για τη μαγειρική τους δεινότητα, ειδικά όταν το βασικό τους υλικό είναι το ψάρι. Η συνταγή αυτή (όπως και πολλές άλλες, άλλωστε), έχει ξεφύγει από το Περιβόλι της Παναγίας κι έχει επηρεάσει, όπως είναι λογικό, τη γύρω περιοχή.
Έτσι, όπως διαβάζουμε, ενώ γενικά στη Χαλκιδική ο μπακαλιάρος γίνεται με κρεμμύδια, πατάτες και σταφίδες, στην περιοχή της Ιερισσού –λόγω εγγύτητας με το Άγιον Όρος– έχει επικρατήσει αυτή η εκδοχή, με τα δαμάσκηνα.
ΥΛΙΚΑ
2 φιλέτα μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο |
¾ φλ. λάδι |
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα |
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες |
2 κ.σ. ντοματοπελτέ |
1 ξυλαράκι κανέλας |
1 δαφνόφυλλο |
300 γρ. δαμάσκηνα |
700 γρ. πατάτες χοντροκομμένες |
αλάτι, πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον ντοματοπελτέ σε μεγάλο τηγάνι για 5′.
- Προσθέτουμε την κανέλα, τη δάφνη και τις πατάτες και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Έπειτα, ρίχνουμε δύο ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 20′, μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι πατάτες.
- Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τον μπακαλιάρο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια.
- Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15′, μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.