Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (AI) ενισχύει το ψηφιακό χάσμα, προσφέροντας στις χώρες υψηλού εισοδήματος ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα στην εύρεση ταλέντων, σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της φετινής έκθεσης του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου (GTCI), που πραγματοποιείται από το INSEAD, σε συνεργασία με την Adecco Group και την Google.
Η Ελλάδα φέτος (2020) τοποθετείται στην 47η θέση του Δείκτη GTCI.
Σημειώνεται ότι στον περσινό Δείκτη είχαν συμπεριληφθεί 125 χώρες, ενώ εφέτος οι χώρες που συμμετείχαν έφτασαν τις 132.
Στην έρευνα η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως χώρα υψηλού εισοδήματος. Στη γεωγραφική περιφέρεια της Ευρώπης ανέρχεται στην 26η θέση από τις 38 χώρες που εξετάστηκαν στην έρευνα, ενώ στην κατηγορία χωρών υψηλού εισοδήματος κατατάσσεται στην 42η θέση.
Η ομάδα ανταγωνιστών της Ελλάδας στην έρευνα GTCI ορίστηκε ως αυτή που συμπεριέλαβε χώρες υψηλού εισοδήματος της Ευρώπης. Συνολικά, η εν λόγω ομάδα αποτελείται από 25 χώρες. Τόσο η βαθμολογία GTCI της Ελλάδας όσο όμως και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, ο βαθμός ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας σε σχέση με την εύρεση ταλέντων είναι αναμενόμενος, δεδομένου του επιπέδου του εισοδήματος της χώρας.
Η έκθεση GTCI εξετάζει το πώς η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο αλλάζει τη φύση της εργασίας, αλλά και το πώς οδηγεί στην επαναξιολόγηση των πρακτικών στο χώρο εργασίας, των εταιρικών δομών και των οικοσυστημάτων καινοτομίας. Καθώς οι μηχανές και οι αλγόριθμοι συνεχίζουν να απορροφούν μια πληθώρα αρμοδιοτήτων και σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας επαναπροσδιορίζονται, το ταλέντο πρέπει να προσαρμοστεί αλλά και να αποτυπώσει την αξία του μέσα από αυτή τη μετασχηματιστική τεχνολογία.
Αυτές οι αλλαγές και άλλες επιρροές της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των νέων ευκαιριών και προκλήσεων, καλύπτονται σε συγκεκριμένα κεφάλαια της έκθεσης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ.Μπ.