Ζεύγος τουρκικών F-16, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τη Λεβίθα –βορειοανατολικά της Αμοργού– στα 20.000 πόδια στις 10:02, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.
Λίγη ώρα αργότερα, άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 26.000 πόδια, στις 10:45 και στις 10:48.
Και οι προκλήσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Έτερο ζεύγος τουρκικών F-16, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες, στα 7.000 πόδια, στις 13:07, στις 13:10 και στις 13:12, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.
Η Λέβιθα είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με τη βόρεια Αμοργό και τη νησίδα Κίναρο. Είναι, επίσης, μία από τις σημαντικές περιοχές για την προστασία των πουλιών και έχει ενταχθεί στις δράσεις για την προστασία του μαυροπετρίτη και του αιγαιόγλαρου.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ.Γ.