Στη θετική πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και της ελληνικής οικονομίας στάθηκε ο Μάικ Πενς κατά την ομιλία του στην επίσημη δεξίωση που παρέθεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αμερικανική κυβέρνηση προς τιμή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει στο Οβάλ Γραφείο τον θετικό αντίκτυπο που έχει η προσωπική σχέση των δύο ηγετών στις διμερείς σχέσεις.
«Μόνο κατά την περσινή χρονιά τα δύο κράτη μας είχαν εμπορικές σχέσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων. Αλλά δεν είναι μόνο οι οικονομικές σχέσεις αυτές που καθορίζουν τη μεταξύ μας σχέση. Μας συνδέει μια κοινή φιλοσοφία για τη διακυβέρνηση. Διαπίστωσα την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και στον πρόεδρο Τραμπ, είδα τη φιλία μεταξύ σας, είδα επίσης τον κοινό σκοπό», ανέφερε.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Πρόσθεσε δε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι είναι σημαντικό να επεκταθεί περαιτέρω η ενεργειακή συνεργασία.
Κλείνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη. «Το μέλλον διαγράφεται φωτεινότερο για τις χώρες και για τη σχέση μας», κατέληξε.