Κοινή γραμμή με την Αίγυπτο, ότι δηλαδή η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη παραβιάζει το ψήφισμα 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών –το οποίο έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων–, έχει η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Οι Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου που βρίσκονται στην Αθήνα μετά την υπογραφή του East Med (ο αγωγός χαρακτηρίζεται σχέδιο που θα αποτύχει από την Άγκυρα), συνυπογράφουν τη δήλωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι η απόφαση της Τουρκίας αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.
«Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης», αναφέρεται.
Την Πέμπτη η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε με 325 ψήφους υπέρ έναντι 184 κατά το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη δυνάμεων στη Λιβύη για 12 μήνες, σε χρόνο που κρίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως την Πρωτοχρονιά μιλώντας στο Anadolu ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη υπό την προϋπόθεση ότι οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, και οπισθοχωρήσουν.