Ένα ρομπότ θα ξεναγεί, σε λίγο καιρό, τους επισκέπτες στο Σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών. Θα «μιλάει» σαράντα γλώσσες, και θα μπορεί ακόμη και να απαντάει σε ερωτήσεις. Το ρομπότ, το οποίο πρόκειται να προμηθευτεί το επόμενο διάστημα η Δημοτική Εταιρεία «Σπήλαιο Αλιστράτης ΑΕ ΟΤΑ», θα υποδέχεται τους επισκέπτες στην είσοδο του σπηλαίου και θα τους καθοδηγεί στα πρώτα διακόσια μέτρα της διαδρομής. Στη συνέχεια θα αναλαμβάνουν οι άνθρωποι-ξεναγοί για να συνεχίσουν τη διαδικασία στο εσωτερικό του σπηλαίου, ενώ στους στόχους της Δημοτικής Εταιρείας είναι και η δημιουργία σπηλαιολογικού μουσείου με ολογράμματα.
«Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια είχα δει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένα ρομπότ να ξεναγεί τον κόσμο. Ήταν τότε που θεώρησα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνεται και στο σπήλαιο, και ξεκινήσαμε μια προσπάθεια αναζήτησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή χορηγιών για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Πλέον η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί σε ποσοστό 100% από το πρόγραμμα Interreg και τώρα προχωρούμε στην υλοποίηση του ρομποτικού συστήματος ξενάγησης» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός διευθυντής στο σπήλαιο της Αλιστράτης, Νίκος Καρτάλης.
Ο ίδιος αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι το ρομπότ θα είναι γένους θηλυκού και θα φέρει το όνομα «Περσεφόνη», συνδέοντας τη μυθολογία της περιοχής με την τεχνολογία.
«Πρόκειται για καινοτόμο ενέργεια, μοναδική σε όλο τον κόσμο, καθώς μπορεί να υπάρχουν ρομπότ ξεναγοί σε άλλα μουσεία, ωστόσο για πρώτη φορά μια τέτοια ιδέα εφαρμόζεται σε ένα σπήλαιο» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, και εκτιμά ότι το ρομπότ θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στους επόμενους έξι έως οκτώ μήνες. Διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στο σπήλαιο, αντιθέτως ο σχεδιασμός των υπευθύνων προβλέπει την αύξηση του προσωπικού, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την ψηφιακή σύγκλιση των τοπικών επιχειρήσεων.
«Επειδή το σπήλαιο είναι και εκπαιδευτικός τόπος, θα θέλαμε οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων που επισκέπτονται το σπήλαιο να έρθουν σε άμεση επαφή με την ψηφιακή τεχνολογία και ιδιαίτερα με το ρομποτικό σύστημα. Στις σκέψεις μας είναι, μετά την ξενάγηση από το ρομπότ, να οδηγούμε τους μαθητές σε ειδική αίθουσα στην οποία θα μπορούν και μόνοι τους, με την κατάλληλη καθοδήγηση, να μάθουν βιωματικά τον τρόπο λειτουργίας του και να κατασκευάσουν και οι ίδιοι μικρά ρομπότ» σχολιάζει.
(Φωτ.: alistraticave.gr)
Επόμενος στόχος για το Σπήλαιο Αλιστράτης είναι η κατασκευή ενός σπηλαιολογικού μουσείου με ολογράμματα. «Υπάρχει ήδη η μελέτη και τώρα ψάχνουμε να βρούμε χρηματοδότηση για την δημιουργία του μουσείου. Θα είναι ουσιαστικά ένα μουσείο σπηλαιολογίας στο οποίο θα συνδέονται τα σπηλαιολογικά ευρήματα με ολογράμματα, ψηφιακές μορφές που θα «ζωντανεύουν» για να κάνουν την ξενάγηση» τονίζει ο Ν. Καρτάλης.
Σημειώνει, παράλληλα, ότι εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση, είναι εφικτή η δημιουργία του μουσείου με τα ολογράμματα μέσα σε χρονικό διάστημα δύο έως τριών χρόνων.
Το σπήλαιο της Αλιστράτης θεωρείται ένα από τα ομορφότερα σπήλαια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, με πλούσιο διάκοσμο, καθώς υπάρχουν σε αυτό σταλακτίκτες και σταλαγμίτες ύψους 18 μέτρων, αλλά και ελικτίτες, ένα σπάνιο είδος σταλακτιτών που καταργούν το νόμο της βαρύτητας καθώς αναπτύσσονται ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Υπάρχουν, επίσης, στο ίδιο σπήλαιο σταλακτίκτες και σταλαγμίτες διαφορετικών χρωματισμών, ανάλογα με τα πετρώματα που βρίσκονται στην οροφή. Έτσι οι σταλακτίτες μπορεί να είναι κόκκινοι, λόγω των οξειδίων του σιδήρου, λευκοί, λόγω του μαρμάρου, κίτρινοι, λόγω του χαλκού, ή μοβ, από άλλους συνδυασμούς πετρωμάτων. Το σημείο επισκέπτονται πάνω από 45.000 επισκέπτες το χρόνο, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ενώ μεγάλο μέρος τους είναι μαθητές και μαθήτριες, καθώς έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας η περιβαλλοντική εκπαίδευση για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
«Οι μαθητές μαθαίνουν εδώ και χρόνια για το περιβάλλον, τη γεωλογία, τη σπηλαιολογία και την αρχαιολογία. Τώρα, με τη χρήση του ρομπότ, θα μπορούμε να εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά και στους τομείς της ρομποτικής, της πληροφορικής και της μηχανικής. Το ρομπότ θα προσελκύσει πάρα πολλούς επισκέπτες. Ακόμη και όσοι έχουν έρθει στο σπήλαιο, θα ξαναρθούν για να δουν το ρομπότ ξεναγό, να επισκεφθούν την τοπική κοινότητα Αλιστράτης και το μουσείο που θα γίνει» τονίζει ο επιστημονικός διευθυντής στο σπήλαιο της Αλιστράτης. «Επιθυμία μας είναι η καινοτομία. Μπορεί να είμαστε μια μικρή δημοτική επιχείρηση, όμως αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα για καινοτόμες επενδύσεις. Διαχειριζόμαστε σπήλαια, αλλά δεν είμαστε άνθρωποι των σπηλαίων» προσθέτει χαρακτηριστικά.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση.